Trump voert importheffing van 25 procent op niet in VS gemaakte auto's in

Harde klap

Lordstown Endurance Trump

Na uitstel komt geen afstel. De Amerikaanse president Donald Trump heeft officieel groen licht gegeven voor heftige importheffingen voor auto's die niet in de Verenigde Staten zijn geproduceerd. Het gaat niet om importheffingen van 5, 10 of 15 procent. Maar om maar liefst 25 procent.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft het al tijden over het invoeren van flinke importheffingen voor auto's die niet in de Verenigde Staten zijn geproduceerd. Dat werd meermaals uitgesteld, maar gaat nu écht gebeuren. Vanaf 2 april zijn de heffingen van kracht, vanaf 3 april worden ze daadwerkelijk in rekening gebracht. Er waren al importheffingen voor auto's die niet in de VS gebouwd worden, maar die waren met 2,5 procent een stuk malser. In China geproduceerde auto's waren wat Amerikaanse heffingen betreft al stevig de klos, vanaf nu zijn onder meer in Europa, Canada, Zuid-Korea en Japan gebouwde auto's dat dus ook. Overigens hanteert Europa een importheffing van 10 procent op auto's uit de Verenigde Staten.

"We gaan landen laten betalen voor het zakendoen in ons land en het wegnemen van onze banen, onze welvaart en vele andere zaken die ze ons door de jaren heen hebben ontnomen", gaf Trump aan tijdens een persconferentie in het Witte Huis. Naar verwachting van de Amerikaanse regering brengen de nieuwe heffingen jaarlijks zo'n 100 miljard dollar in het laatje.

Urusula von der Leyen - voorzitter van de Europese Commissie - zegt te betreuren dat de Verenigde Staten de importheffingen daadwerkelijk gaat doorvoeren en noemt ze onder meer slecht voor bedrijven en consumenten in zowel de VS als in de EU. De Canadese Premier Mark Carney spreekt van 'een directe aanval op arbeiders in Canada' en is van mening dat Trump het handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en Canada 'verraadt'.

De Europese brancheorganisatie European Automobile Manufacturers’ Association (ACEA) zegt 'diep bezorgd' te zijn over de aankondiging. Algemeen directeur Sigrid de Vries zegt dat Europese autobouwers al decennialang investeren in de Verenigde Staten en er voor zowel banen als economische groei zorgen. De Vries dringt er bij Trump op aan om nog even goed na te denken over de negatieve gevolgen van de importheffingen. Volgens De Vries hebben die namelijk ook gevolgen voor de Amerikaanse bevolking. ACEA is van mening dat de EU en de Verenigde Staten zeer snel met elkaar in gesprek moeten om samen tot een oplossing te komen.

Lezersreacties (134)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.