Toyota neemt afscheid van Mark X

Einde van een tijdperk

Toyota Mark X final edition
Toyota Mark X final editionToyota Mark X final editionToyota Mark X final editionToyota Mark X final editionToyota Mark X final editionToyota Mark X final editionToyota Mark X final editionToyota Mark X final edition Mark IIToyota Mark X final edition Mark IIToyota Mark X final editionToyota Mark X final edition Mark IIToyota Mark X final edition Mark IIToyota Mark X final edition Mark IIToyota Mark X final edition Mark IIToyota Mark X final edition Mark IIToyota Mark X final edition

Toyota neemt in zijn thuisland afscheid van een traditionele achterwielaangedreven sedan: de Mark X. De geschiedenis van het model komt tot een einde met een Final Edition.

Die Final Edition is er in wit, zilver en zwart en krijgt een speciale voorbumper met donkere accenten mee. De auto valt echter vooral op door zijn interieur, dat is behangen met rode accenten. Onder de kap ligt een 2,5-liter V6 die dik 200 pk en ongeveer 250 Nm levert.

De Mark X bestaat onder die naam pas sinds 2004 en kent twee generaties, maar zijn bloedlijn gaat meer dan vijftig jaar terug, tot het begin van de Mark II. Die werd in ’68 gelanceerd als Corona Mark II. De positionering van het model is voor Europeanen maar lastig te begrijpen, maar Japanse merken schrikken er in het thuisland niet voor terug om modellen van gelijk formaat naast elkaar aan te bieden via verschillende dealerorganisaties. De Mark II zou je als het kleine broertje van de Crown kunnen zien, terwijl latere exemplaren een achterwielaangedreven alternatief voor de Camry vormden.

a href=

De Mark II heeft een exportverleden, maar stond in onder meer de Verenigde Staten doorgaans bekend als Cressida. In totaal verschenen er negen generaties onder de naam ‘Corona Mark II’ en ‘Mark II’, wat samen met de Mark X zorgt voor een modellenlijn van maar liefst elf verschillende edities. De laatste Mark X werd buiten Japan ook in China gebouwd en verkocht, maar die productielijn werd al in 2017 stilgelegd.

PRIVATE LEASE Toyota

Lezersreacties (24) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.