AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het

Toyota haalt elektrificatiedoel 2025 net niet

Maar het gaat wel hard

Toyota RAV4 Plug-in Hybrid

In 2019 scherpte Toyota zijn elektrificatieplannen aan. Niet in 2030, maar al in 2025 moest de helft van de wereldwijd verkochte Toyota’s geëlektrificeerd zijn. Dat doel blijkt net niet te zijn gehaald, al scheelt het niet veel.

Hoe moeten we dit nieuws nu insteken? De elektrificatie bij Toyota gaat razendsnel en laat dus een meer dan gezonde groei zien, maar door een Europese bril bekeken valt het aandeel van geëlektrificeerde voertuigen in Toyota’s afzet wel tegen. Hier is immers al jaren vrijwel iedere Toyota minstens een hybride, maar wereldwijd blijft het aandeel bij de merken Toyota en Lexus samen steken op 46,2 procent. Dat is geen 50, en daarmee werd het eerder aangekondigde doel voor het afgesloten boekjaar 2025 niet gehaald. Het is echter wel flink meer dan in het vorige boekjaar, toen nog ‘slechts’ 37,4 procent van de wereldwijd verkochte Toyota’s en Lexussen een geëlektrificeerde aandrijflijn had.

Toyota Hilux Double Cab

We moeten niet vergeten dat Toyota ook het merk van de Hilux en Land Cruiser is.

‘Geëlektrificeerd’ betekent bij Toyota uiteraard wat anders dan bij Tesla. EV’s zijn goed voor een zeer bescheiden 1,4 procent van het geheel, of 3,1 procent van het geëlektrificeerde deel. Plug-in hybrides leveren een vergelijkbaar klein aandeel en waterstofauto’s spelen een rol in de marge. Een geëlektrificeerde Toyota of Lexus is in vrijwel alle gevallen (93,5 procent) een hybride zonder stekker, de HEV-aandrijving waarmee Toyota (deels) groot is geworden. Daarvan verkochten Toyota en Lexus er in totaal 4.441.000 in boekjaar 2025, tegen 3.594.000 in 2024.

PRIVATE LEASE Toyota

Lezersreacties (82)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.