'Topsnelheid Renault en Dacia begrensd op 180 km/h'

Volvo achterna

Renault Mégane eVision

Een interessante uitspraak van Luca de Meo, topman van Groupe Renault. De Meo zegt dat straks geen enkel model van Renault of Dacia meer sneller dan 180 km/h kan. Het doel: het verbeteren van de verkeersveiligheid.

Tijdens een aandeelhoudersvergadering heeft Renault-topman Luca de Meo een uitspraak gedaan die op twee reacties kan rekenen. De scheurneuzen onder ons gruwen bij de gedachte, de andere kant van autoland zal het ongetwijfeld een logische stap vinden: in de toekomst gaat geen enkele auto van Renault of Dacia meer sneller dan 180 km/h. De op stapel staande elektrische telg die Renault binnenkort aan de Mégane-familie toevoegt, wordt de eerste Renault wiens topsnelheid elektronisch wordt afgeregeld. De productieversie van die Mégane eVision Concept die voor 2022 op de planning staat, zal volgens De Meo een topsnelheid van maximaal 160 km/h kunnen halen. Daarnaast komt Renault binnenkort met slimme adaptieve cruisecontrol die de snelheid aanpast op basis van informatie op verkeersborden en informatie die het systeem trekt uit onder meer het navigatiesysteem. Dankzij dit Safety Coach geheten systeem remmen de modellen van Renault en Dacia die ermee uitgerust zijn straks onder meer af voor bijvoorbeeld bochten en rotondes.

Safety Coach gaat een stap verder. Zou zou het systeem ook 'veiligheidsscores' uitdelen aan bestuurders. Deze scores worden bijgehouden waardoor afwijkingen van de norm en 'onveilig rijgedrag' getraceerd kan worden. Volgens de topman kan dit in samenwerking met verzekeringsmaatschappijen lagere premies opleveren voor 'veilige bestuurders', zo melden Franse media. Onder meer ANWB biedt al een autoverzekering aan waarbij je 'met een goede rijstijl' korting op je verzekeringspremie krijgt.

Sinds 2020 heeft Volvo de topsnelheid van zijn auto's al begrensd op 180 km/h. Het is vooralsnog niet bekend of de door De Meo aangekondigde snelheidsbegrenzing ook van toepassing gaat zijn op de auto's van Alpine.

PRIVATE LEASE Renault

Lezersreacties (130) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.