'Topografische kennis is belabberd'

Hyundai i30 navigatie
Uit onderzoek van Navigon blijkt dat het met de topografische kennis van de Nederlanders steeds slechter is gesteld. De boosdoener: het navigatiesysteem.

Navigatiefabrikant Navigon heeft een onderzoekje onder bezitters van een navigatiesysteem gedaan waarbij meer dan een derde van de ondervraagde automobilisten aangeeft dat zijn of haar topografische kennis is afgenomen door het gebruik van navigatieapparatuur. Bijna tweederde kon Groningen en Den Bosch niet aanwijzen op de landkaart. Opvallend was dat het met de topografische kennis van automobilisten in het noorden van Nederland beter was gesteld dan in de rest van het land.

Van de ondervraagden beschikte 76 procent over een los navigatiesysteem, 15 procent heeft een ingebouwd systeem in de auto en 9 procent navigeert met de smartphone. Ook als de route bekend is, laat een kwart van de automobilisten het navigatiesysteem aan staan. "Ook al worden mensen nog wel eens per ongeluk een boerenerf op gestuurd: de meeste automobilisten kunnen niet meer zonder navigatie", zegt Chris Merrell van Garmin, het moederbedrijf van Navigon. "Mensen zien hun navigatiesysteem inmiddels als een vertrouwde metgezel. Automobilisten geven aan hun navigatiesysteem niet alleen te gebruiken voor de weg- en file-informatie, maar ook voor de gezelligheid", aldus Merrell. Ook mét navigatiesysteem lukt het 62 procent van de bestuurders overigens nog wel eens om de weg kwijt te raken.

Tot slot komt Navigon nog met een top 3 van meest irritante navigatiestemmen. Op 1 staat Marijke Helwegen, gevolgd door Britt Dekker en Peter R. de Vries. Beter te pruimen zijn volgens de ondervraagden de stemmen van André van Duin en Katja Schuurman, die als favorieten uit de bus komen. Op twee en drie staan Marco Borsato en Frans Bauer. Andere populaire stemmen zijn die van radio-dj's Gerard Ekdom, Giel Beelen, Edwin Evers, Jeroen Nieuwenhuize en Erik de Zwart.

Lezersreacties (50) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.