Togg T10X: Turkse elektrische SUV eind 2024 in Nederland

Tot 523 kilometer elektrisch

Togg T10X
Togg T10XTogg T10XTogg T10XTogg T10XTogg T10XTogg T10XTogg T10XTogg T10XTogg T10XTogg T10XTogg T10X

Het Turkse Togg brengt zijn eerste elektrische auto naar Nederland. Daarbij maakt het merk de eerste definitieve specificaties van zijn elektrische SUV bekend én het hangt een naam aan de auto: Togg T10X.

Togg werkt al maanden druk aan zijn eerste auto;s. Het Turkse merk heeft al diverse modellen laten zien en nu wordt hun eerste elektrische auto een stuk concreter. De elektrische SUV die voorheen simpelweg werd aangeduid als 'C-SUV' heeft een naam: T10X.

De Togg T10X is een elektrische SUV waarmee het nationale automerk van Turkije zijn pijlen richt op elektrische auto's als de Volkswagen ID4. Maak overigens niet de vergissing de T10X aan te duiden als 'auto'. Het merk omschrijft de T10X namelijk nadrukkelijk als 'smart device'. Wij trekken de stoute schoenen aan en referen uiteraard wel naar het model als 'auto'. Nu dat uit de lucht is: wat heeft de Togg T10X te bieden?

De Togg T10X komt aanvankelijk als achterwielaandrijver op de markt. Die heeft een 218 pk sterke elektromotor op de achteras en put zijn levenslust uit een 52,4-kWh accu. Daaruit perst de T10X een elektrisch rijbereik van 314 WLTP-kilometers. Daar blijft het niet bij. Het hoger gepositioneerde uitrustingsniveau V2 - daarover straks meer - is behalve met ee 52,4-kWh accu ook verkrijgbaar met een groter batterijpakket met een capaciteit van 523 kilometer. Dat levert de SUV een WLTP-actieradius op van 523 kilometer. Het maximum laadvermogen van de Togg T10X bedraagt 150 kW. Op termijn komt er een krachtigere variant met twee elk 218 pk sterke elektromotoren en dus vierwielaandrijving in het gamma.

Ook naar Nederland

De Togg T10X komt in april dit jaar op de markt in thuisland Turkije, maar gaat tevens de grens over. Eind 2024 gaan de eerste modellen naar West-Europese landen, waaronder Nederland. Volgens Togg is de T10X ontworpen om de volle mep van 5 sterren te scoren tijdens de NCAP-veiligheidsproeven.

Togg T10X

Togg T10X, inclusief wielen met spaken die op tulpen moeten lijken.

Het ontwerp van de T10X is voortgekomen uit een samenwerking tussen de designstudio van Togg en niemand minder dan Pininfarina. Leuk weetje: in onder meer de grille en de lichtmetalen wielen zie je vormen die op tulpen moeten lijken.

Uitrusting Togg T10X

De Togg T10X heeft in Turkije een vanafprijs van 953.000 TRY. Omgerekend zo'n €47.500. Let wel, dat is inclusief lokale btw (18 procent) en een gebruikersbelasting van 10 procent. De V1 geheten basisversie heeft standaard een uitgebreid infotainmentsysteem met kunstmatige intelligentie, een 12-inch digitaal instrumentarium en een infotainmentscherm met een diagonaal van maar liefst 29-inch. Je kunt tegen een digitale assistent spreken om bepaalde functies aan te sturen.

De hoger geposotioneerde V2-modellen hebben onder meer 19-inch lichtmetalen wielen, grijze dakrails, grijze raamomlijstingen en mistlampen voor. Kunstlederen bekleding (zwart of crèmekleur), elektrisch verstelbare en verwarmbare voorstoelen met geheugenfunctie én verwarmde zitplekken achterin maken tevens deel uit van de V2-uitrusting. Hetzelfde geldt voor sfeerverlichting. De V2 is verder verkrijgbaar met een automatisch bedienbare achterklep, voorruitverwarming en adaptieve cruisecontrol met stop & go.

En verder?

Het blijft niet bij de Togg T10X. Zo kon AutoWeek je eerder al vertellen dat een elektrische sedan en een elektrische fastback-achtige volgen. Die laatste is gebaseerd op de concept-car die Togg in 2022 tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas liet zien. Interessant. Toch?

Lezersreacties (60)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens