Thierry Bolloré, Renault - Interview

'We hebben allianties nodig'

Thierry Bolloré CEO Renault
AutoWeek 39 2019
AutoWeek 39 2019

Je leest het in AutoWeek 39 2019

Sinds de neergang van Carlos Ghosn heeft Thierry Bolloré de touwtjes in handen bij Renault. Zijn droom? Binnen een vijftal jaar een elektrische stadsauto realiseren die voor 10.000 euro uit de showroom rolt.

Kunt u ons een stand van zaken geven van de samenwerking met Nissan?

“Sta me toe om die vraag met een praktijkvoorbeeld te beantwoorden: onze nieuwe Captur. Een alliantie-auto pur sang, die weliswaar dat typische Renault-DNA heeft, maar tjokvol groepstechnologie zit. Denk maar aan het modulaire platform, de elektrische architectuur, de ADAS-systemen, connectiviteitsoplossingen en ga zo maar door. De industriële realiteit is dus dat we alliantie-auto’s moeten bouwen, anders verliezen we ons schaal voordeel en kunnen we zulke opgewaardeerde producten niet competitief op de markt brengen.”

Anders geformuleerd dan: bent u op zoek naar nieuwe alliantiepartners?

“Natuurlijk zijn ook wij op zoek naar nieuwe partners. Daarmee verklap ik geen geheimen, want dat is zo voor alle merken. Als constructeur moet je vandaag voldoen aan zulke strikte regels dat de investeringen enorm worden, zeker als je een leuk product wilt aanbieden voor een aantrekkelijke prijs en daarbij je aandeelhouders te vriend moet houden. Tegelijkertijd investeren wij met onze pioniersalliantie volop in de mobiliteit van de toekomst, omdat we deel van de oplossing willen worden in plaats van van het probleem.”

Kunt u een voorbeeld geven van zo’n investering in de toekomst?

“Vanochtend had ik nog een conference call met Yamauchi-san, waarnemend CEO van Nissan, en Waymo, onze nieuwe partner voor autonome level 4-technologie. Samen hebben we een contract ondertekend om robotauto’s en -trucks naar Japan en Frankrijk te halen. Onderwerp van het gesprek was het plan van aanpak, wat eens temeer bewijst dat we met de huidige alliantie doorzetten en er tegelijk nieuwe partners aanhaken om ons zo proactief mogelijk op te stellen voor de toekomst.”

Voor de Greenpeace-activisten bij de poort van de autosalons is dat echter nog niet proactief genoeg.

“De grootste uitdaging is om oplossingen te formuleren die voor alle belanghebbenden aanvaardbaar zijn. Ik denk dat we daar al voor een deel in slagen, maar ons tevens moeten inspannen om iedereen van onze aanpak te overtuigen. Vergeet echter niet dat de mobiliteitsbehoeften overal anders zijn. In sommige landen is de bevolking nu pas toe aan het kopen en vervangen van nieuwe auto’s, terwijl andere markten al met deeleconomieën en de bijhorende mobiliteitsoplossingen in de weer zijn.”

Welke initiatieven brengt Renault of de alliantie daarvoor in stelling?

“Onder de naam Zity heeft Renault nu een proefproject lopen met elektrische deelauto’s in Spanje, samen met Ferrovial dat er de verkeersinfrastructuur beheert. Het doel is om Zity van Madrid te laten uitzwermen naar andere steden in Europa. Kijken we naar het grote plaatje, dan zitten we al aan 7.000 deelauto’s wereldwijd. We hebben er zelfs een nieuw bedrijfsonderdeel voor opgericht, genaamd Mobility as an Industry. Die afdeling doet niets anders dan out of the box-oplossingen bedenken om aan de nieuwe mobiliteitseisen tegemoet te komen. Omdat we merken dat de vraag naar mobiliteit niet alleen groot is, maar vooral dat die nog niet verzadigd is of zelfs niet eens precies gedefinieerd.”

Wie stadsmobiliteit zegt, denkt vooral aan kleine auto’s. Blijft Renault die maken nu Mercedes het pact tussen Smart en Twingo verbroken heeft door met het Chinese Geely in zee te gaan?

“Wij gaan hoe dan ook verder met de Twingo, al kan ik op dit moment nog niet zeggen in welke hoedanigheid. Onze elektrische Zoe bewijst immers dat compacte stadswagens wel degelijk een plek hebben in de moderne samenleving én levensvatbaar kunnen zijn. Als we erin slagen om dat concept over een jaar of vijf te democratiseren naar pakweg een aanschafprijs van 10.000 euro, dan geven we het A-segment opnieuw bestaansrecht. De Renault City K-ZE die we net in China gelanceerd hebben, is daar een voorbode van. Die is bedoeld om ervaring op te doen op de belangrijkste markt voor elektromobiliteit.”

Tegelijk rekent u op prijsverhogingen om de winst van uw merk op te krikken, hoewel uw auto’s al duurder geworden zijn door modelupdates en nieuwe aandrijflijnen. Hoe rijmt u dat met elkaar?

“Momenteel tekenen zich twee grote trends af in de autobusiness: de vraag naar globale toegang tot mobiliteit en het verlangen naar high-end producten. Ik vermijd hier bewust het woord ‘premium’, omdat we dat niet ambiëren met Renault. Maar we willen ons merk wel zo positioneren dat we – naast toegankelijke auto’s – ook begeerlijke auto’s kunnen bouwen, door binnen het Clio of Captur-gamma high-end opties aan te bieden die veel verder gaan dan de basisversies.”

We moeten het tot slot nog even vragen: zijn de gesprekken met Fiat Chrysler Automobiles nu helemaal van tafel?

“Onze eerste zorg is Nissan weer gezond te maken en de perceptie van het merk te verbeteren. Alleen met een verenigde alliantie hebben zulke gesprekken immers zin. Het spreekt voor zich dat we gevleid zijn door het aanbod dat Fiat-Chrysler heeft gedaan, maar we moeten er met zijn allen van kunnen profiteren. Zij van onze elektromobiliteit en wij van de gigantische afzetmarkt die Noord-Amerika is, om maar twee voorbeelden te noemen. Op dit moment zijn er helaas geen gesprekken meer gaande, hoe interessant zo’n samenwerking ook zou zijn.”

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

PRIVATE LEASE Renault

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.