Tata Nano volgend jaar met pensioen

Kleintje sloeg niet aan

Tata GenX Nano
Tata GenX NanoTata GenX NanoTata Nano faceliftTata Nano faceliftTata Nano faceliftSuper-Nano
Tata schoof in 2008 de Nano naar voren, destijds de goedkoopste auto ter wereld. Helaas voor Tata: de auto sloeg niet aan. Volgens Automotive News gaat de auto zeer binnenkort uit productie.

De Tata Nano moest grote delen van de Indiase bevolking van de brommer trekken en in een auto krijgen. Het prijskaartje van aanvankelijk zo'n 2.000 dollar moest daar aanzienlijk bij helpen. Wat bleek uiteindelijk? De Tata Nano stond zo bekend om zijn extreem lage aanschafprijs, dat de consument juist met een boog om de auto heen liep. De klant zou niet geassocieerd willen worden met een dergelijk extreme budgetauto. Volgens Automotive News heeft Tata afgelopen maand slechts één exemplaar gebouwd. Dat kan natuurlijk niet langer zo doorgaan. Tata zegt dat de Nano na volgend jaar van de markt wordt gehaald.

Het ging de Nano nooit echt voor de wind. Diverse exemplaren vlogen in brand en ook een NCAP-score van 0 sterren deed de auto weinig goed. Vanaf het introductiejaar van de Nano hadden jaarlijks 250.000 exemplaren van de band moeten lopen. In het financiële boekjaar 2016-2017 werden echter slechts 7.600 exemplaren verkocht.

De Nano is slechts 3,1 meter lang, 1,5 meter breed en 1,65 meter hoog. Het gewicht ligt, afhankelijk van de gekozen uitvoering, tussen de 600 en 635 kilo. Het karretje wordt aangedreven door een 624 cc kleine tweecilinder die gekoppeld is aan een viertraps transmissie. Door de jaren heen is onder andere een variant verschenen die naast benzine ook aardgas lustte en in 2013 schoof Tata de knotsgekke Super Nano naar voren, een uitgebouwd exemplaar dat maar liefst 230 pk sterk was. In 2015 werd de vernieuwde Nano gepresenteerd, de GenX. Het mocht de verkopen echter niet helpen.

Lezersreacties (18) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.