Supershowroom: Renault Clio
Immer populaire allemansvriend
Renault 5, 1e generatie, 1972 - 1984
De eerste generatie Renault 5 werd ontworpen door Michel Boué, die naast zijn dagelijkse bezigheden voor Renault thuis aan het ontwerp van zijn auto doorwerkte. Er gaan verhalen die beweren dat een manager van Renault zijn ontwerp zag liggen en op dat moment direct besloot de auto in productie te nemen. De auto leende zijn techniek van andere modellen uit de stal van Renault, waaronder die andere populaire 'supermini', de Renault 4. Daarvan kreeg hij de versnellingsbak, torsievering en voorwielaandrijving. De eerste 5's hadden net als bij de Renault 4 de versnellingspook in het dashboard zitten, latere versies kregen vloerschakeling. In 1976 kwam de Renault 5 naar Amerika en werd daar gepresenteerd als Le Car. De auto werd in Amerika goed ontvangen en werd beschreven als een "French Rabbit" 'zonder stijl, maar wel praktisch en met veel persoonlijkheid.'
Na het succes van de Lancia Stratos besloot Renault te antwoorden door een middenmotor in een Renault 5 te schroeven. De allereerste was een zogenoemde homologatiespecial, die op de markt werd gebracht om met de Renault 5 te kunnen rallyrijden. De Turbo 1 had onder meer een aluminium dak en aluminium deuren. Hierdoor was hij vrij kostbaar om te maken. Als betaalbaarder alternatief werd daarom in 1982 de Turbo 2 geïntroduceerd, die qua constructie iets eenvoudiger was.
Renault 5, 2e generatie, 1984 - 1996
In 1984 werd er met een billboard van de eerste Renault 5, die afscheid nam van de wrede wereld, aangekondigd dat er binnenkort een vervanger zou aankomen. Zijn opvolger, de Super5 of "Supercinq", leek uiterlijk behoorlijk op zijn voorganger, maar was van voor tot achter nieuw. De carrosserie en het chassis waren gebaseerd op de grotere Renaults 9 en 11. Ook kreeg de Super5 een ruimer interieur. In 1990 werd het wel duidelijk dat de Super5 al wat aan het verouderen was. Met de nieuwe Clio in het vooruitzicht was het de vraag of Renault nog moest doorgaan met de productie van de Super5. Al snel bleek echter dat er in Europa veel vraag was naar een goedkope auto voor de massa, dus bleef Renault de '5' met een zwakkere motorisering tot 1996 produceren.
Clio, 1e generatie, 1990 - 1998
De Renault Clio werd in 1990 bij de Paris Motor Show als vervanger van de '5' geïntroduceerd. Hoewel het ontwerp volledig nieuw was, stond de Clio op hetzelfde platform als de uitgaande Super5. Naast een aantal sportieve modellen, zoals de beroemde Clio Williams, kwam er in 1993 ook een zeer luxe Clio, genaamd 'Baccara' uit. De Baccara had een luxe interieur met veel leer en hout, evenals elektrisch bedienbare ramen, centrale deurvergrendeling en zelfs airconditioning. De Baccara werd in 1997 omgedoopt tot "Initiale;, dat bracht hem in lijn met de andere moderne Renaults.
Clio, 2e generatie 1998 - 2012
De tweede generatie Clio had een nog ronder ontwerp dan zijn voorganger. De bijzondere koplampen en dito kont vielen op en gaven de auto een veel moderner uiterlijk. In 2001 kreeg deze Clio een ingrijpende facelift, waarbij vooral de koplampen en bumpers werden aangepakt.
Net als van de Renault 5 die hem voorging, kwam er van de Clio in 2001 een sportief model met middenmotor. Het nogal brede achterwerk viel meteen op. Deze keer werd de geblazen viercilinder vervangen door een 3-liter V6 met bijna 230 pk!
Onder de noemer 'Clio Campus' haalde Renault bij deze Clio het grapje uit dat we eerder bij de 5 zagen: het oude model werd naast de nieuwe verkocht als budgetoptie. In Frankrijk hield deze Campus het zelfs tot 2012 vol en overleefde daarmee de complete levensduur van z'n opvolger.
Clio, 3e generatie, 2005 - 2012
De derde generatie Clio gebruikte, net als de Nissan Micra, Renault Modus en Nissan Note, het Nissan B-platform. Hij werd groter en zwaarder dan de Clio 2; vooral de hoogte nam fors toe. In 2007 kwam er voor het eerst een stationwagonversie van de Clio. De RS van deze generatie zal ons voorlopig bijblijven als de ultieme compacte snelle Renault. Van de sportieve topper kwam er ook een uitgeklede Cup-versie, die z'n 204 pk combineerde met een minder rijke uitrusting én een lager prijskaartje.
Clio, 4e generatie, 2012 - heden
De nieuwste Clio werd, net als zijn voorgangers, in Parijs geïntroduceerd. Dit model week nog verder af van het bescheiden beginmodel. Generatie vier is namelijk een stuk groter dan zijn voorganger en nam vooral een aardige stap in de wielbasis. Qua luxe is de Clio volledig up-to-date. Beschikbaar zijn onder meer een achteruitrijcamera, infotainmentsysteem met meer dan vijftig applicaties en een zestrapsautomaat met dubbele koppeling. Op designgebied is het met name de kenmerkende neus van de hand van Laurens van den Acker die opvalt. Het design werd wereldwijd met veel lof ontvangen en helpt Renaults compacte aanbieding ook nu nog aan voorbeeldige verkoopcijfers.
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen