Supershowroom: Jeep Cherokee

Founding father van de SUV

Jeep Cherokee
Jeep CherokeeJeep CherokeeJeep CherokeeJeep CherokeeJeep CherokeeJeep Cherokee
Vandaag hebben we een Amerikaanse SUV in de supershowroom: de Jeep Cherokee. Echt vaak zie je ze hier niet, maar ooit was deze auto een ware pionier op SUV-gebied.

Eerste generatie (1974)
Begin jaren '70 had Jeep alleen een vijfdeurs versie van de Jeep Wagoneer, want de driedeurs was in 1967 uit het gamma geschrapt. In 1974 besloot men dat het toch weer tijd was voor een driedeurs. De auto kreeg zijn eigen naam: Cherokee. Er werd geadverteerd voor de auto met de term 'Sport Utility', wat later zou uitmonden in een nieuwe segmentaanduiding: Sports Utility Vehicle (SUV). Volgens velen is de Cherokee dan ook de auto die de aftrap gaf voor de SUV. In 1977 kreeg de eerste generatie er een variant bij, een vijfdeurs. Die bestond overigens gewoon naast de vijfdeurs Wagoneer, want de Cherokee was meer op de avontuurlijke, jongere bestuurder gericht.

Tweede generatie (1984)
De tweede generatie van de Cherokee is voor de meesten waarschijnlijk de meest herkenbare. Niet verwonderlijk, want de tweede Cherokee werd van 1984 tot 2001 in leven gehouden. In China bestond de auto zelfs nog tot 2013 als BAW Qish. De nieuwe Cherokee zou uitgroeien tot een auto die, ondanks zijn terreinvaardigheid, toch vooral asfalt zou zien. De SUV - zoals we die nu kennen als terreinauto die zich voornamelijk in de stad begeeft - was een feit. Het monocoque chassis zorgde ervoor dat de auto flink lichter was dan zijn voorganger. Dit in combinatie met het weinig spartaanse interieur en de zeëen van ruimte, zorgde ervoor dat de 4x4 veelal zijn weg naar de gezinnetjes in de (buiten)steden vond.

Derde generatie (2002)
Na maar liefst 17 jaar en diverse bijpuntsessies (zie foto's voor verschil tussen begin en eind) werd de tweede generatie dan toch echt opgevolgd. De volledig nieuwe auto zou in de VS als Liberty door het leven gaan, maar hier in Nederland bleef de vertrouwde Cherokee-badge op de auto prijken. De strakke lijnen werden ingeruild voor wat rondere vormen en een neus met een duidelijk knipoog naar de oer-Jeep. De derde Cherokee hield het vol tot 2007 (hier in Nederland tot 2008); beduidend minder lang dan zijn voorgangers.

Vierde generatie (2008)
De rondere vormen van de derde generatie werden weer afgeschud door de vierde. De auto deed weer wat meer denken aan de succesvolle tweede Cherokee. Deze keer was de auto overigens niet alleen, want de basis werd gedeeld met de op het oog ook duideliijk verwante Dodge Nitro. Als je er in Nederland één ziet rijden, is dat best een bijzonderheid. Er werden er hier slechts 155 van verkocht. Beduidend minder dan de voorgaande generatie.

Vijfde generatie (2014)
De vijfde en huidige generatie is qua uiterlijk flink zijn eigen weg gegaan. De kenmerkende grille is gebleven, maar verder breekt de neus toch echt met alles wat we gewend waren. De auto is de eerste Jeep die op het nieuwe platform kwam te staan wat Fiat en Chrysler samen ontwikkelden. Wie had het ooit verwacht, maar met deze huidige generatie is de Cherokee verwant geworden aan de Alfa Romeo Guilietta en de Chrysler 200. Allebei niet het type auto wat je in ruig terrein verwacht. Toch schijnt de auto - mits je de vierwielaangedreven versie met V6 hebt - nog aardig zijn mannetje te kunnen staan naast het asfalt. Maar vind er eerst überhaupt maar één, want er zijn er hier tot op heden pas 153 verkocht.

Lezersreacties (53) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.