Supershowroom: Ford Mondeo
Wereldwagens
1. Ford Taunus TC3 (laatste generatie, 1979)
In de jaren 70 was het de Taunus waarmee Ford in het middensegment meespeelde. Drie generaties lang, van 1970 tot en met 1982 werd de auto in Europa verkocht. De laatste generatie, de TC3, verscheen tussen 1979 en 1983. De auto vertoonde veel overeenkomsten met zijn voorganger, maar was met zijn grote kunststof bumpers en strakkere neus opgepept voor de vroege jaren 80. In 1983 viel het doek voor de Taunus - althans, hier in Europa. In Turkije is de auto in licensie nog tot 1993 geproduceerd door Otosan.
2. Ford Sierra (eerste generatie, 1982)
De inmiddels toch wel wat verouderde Taunus kon goed een innovatieve en meer futuristische opvolger gebruiken. Dat geschiedde, want in 1982 maakte de wereld kennis met de Ford Sierra - verkrijgbaar met twee formaten koplamen, afhankelijk van de uitvoering. Vanaf eind dat jaar verscheen de auto in de Nederlandse showrooms. De motorisering begon bij de 1,3-liter viercilinder benzinemotor met 60 pk en ging door tot een 2,3-liter V6 met 114 pk. Die laatste werd al vrij snel vervangen door een 2,0-liter viercilinder met injectie. De absolute topversies van de Sierra waren de sportieve XR4i met 2,8- of 2,9-liter V6 en natuurlijk de Cosworth met een 204 pk sterke 2,0-liter zestienklepper.
3. Ford Sierra (tweede generatie, 1987)
In 1987 vond Ford het tijd voor een facelift. De oorspronkelijk hoekige koplampen werden vervangen voor grotere, rondere exemplaren. Daarnaast werd er ook een sedanversie van de auto geïntroduceerd. Genoeg reden voor Ford om van een nieuwe generatie, Mk2, te spreken. In 1988 kwam er onder andere een nieuwe, 2,0-liter DOHC-motor benzinemotor met een vermogen van 120 pk beschikbaar. Twee jaar later werd het dashboard vervangen voor een moderner exemplaar. In de laatste twee jaar werd het model nog even licht opgefrist, met meegespoten bumpers en iets gewijzigde achterlichten. In 1993 droeg de Sierra het stokje over aan de Mondeo.
4. Ford Mondeo Mk1 (eerste generatie, 1993)
Begin 1993 verscheen de Ford Mondeo. De naam refereert aan het feit dat Ford de auto wereldwijd wilde gaan verkopen. Een aanpak die we sinds een paar jaar weer terugzien in de 'One Ford' strategie. De in Genk (België) geproduceerde auto won in 1994 de titel Auto van het jaar. De auto sloeg goed aan bij het Nederlandse, voornamelijk zakelijke, publiek. Dat is maar goed ook, want het kostte Ford maar liefst 6 miljard dollar om de auto te ontwikkelen. Grappig detail; de stationwagon kostte hetzelfde als de sedan en de hatchback. Dat was dan ook de meest voorkomende variant in het Nederlandse straatbeeld.
5. Ford Mondeo Mk2 (eerste generatie, 1996)
Hoewel de Mondeo Mk2 door Ford als een nieuwe generatie wordt beschouwd, kun je daar wel wat kanttekeningen bij plaatsen. Het is misschien eerder een grondige facelift, zoals we die onlangs in Facelift Friday behandelden. Vandaar dat we toch even gemakshalve op diezelfde tour door gaan. De Mk2 kreeg een beduidend ronder, meer uitgesproken uiterlijk. De koplampen werden niet alleen om esthetische redenen een stuk groter, maar ook omdat de oude koplampen volgens critici te weinig licht zouden geven.
6. Ford Mondeo Mk3 (tweede generatie, 2000)
Met de komst van een nieuw millennium kwam er ook een nieuwe generatie van de Mondeo. De auto groeide ten opzichte van zijn voorganger en kreeg een geheel nieuw design. Omdat de Scorpio inmiddels het veld had geruimd, werd de tweede generatie Mondeo het nieuwe vlaggenschip van Ford in ons land. De absolute topversie was de ST220, met een 226 pk sterke 3,0-liter V6. Met een top van 243 km/h en een 0-100 km/h-acceleratie die 7,5 seconden in beslag nam, was het een serieus sportieve middenklasser. Overigens was de ST220 ook als wagon verkrijgbaar. In 2005 werd de Mk3 licht bijgepunt, met onder andere een gewijzigde grille, nieuwe achterlichten en andere mistlampen.
7. Ford Mondeo Mk4 (derde generatie, 2007)
De derde generatie sloeg qua design weer een hele andere richting in dan zijn voorganger. Ford was inmiddels overgestapt op de Kinetic-designtaal, die de auto wat dynamischer en spannender moest maken dan zijn voorganger. Ook deze generatie moest weer in allerlei hoeken van de wereld aan de man gebracht worden. Ford liet ter promotie James Bond in Casino Royale een stukje in de nieuwe Mondeo rijden, dit was de eerste keer dat men de nieuwe generatie te zien kreeg. De ST220 werd niet opgevolgd. De grootste motor was de 220 pk sterke 2,5-liter vijfcilinder, die Ford ook in de Focus ST had liggen. Bij de facelift in 2010 verdween deze uit het motorengamma.
8. Ford Mondeo Mk5 (vierde generatie, 2014)
De introductie van de huidige Mondeo verliep nogal moeizaam. De auto werd in 2012 al getoond op de NAIAS in Detroit, en was wederom een 'wereldauto'. In de VS werd de auto als Fusion onthuld en kwam hij daar al vrij snel in de showrooms te staan. Bij ons zou de auto als de nieuwe Mondeo op de markt komen. Vanwege problemen met het opstarten van de productie in Genk moesten we hier wachten tot eind 2014. Pas toen was alles klaar om de auto in de prijslijsten te zetten. De productie werd verhuisd van Genk naar Valencia in Spanje, na een jarenlange historie van in Genk gebouwde Mondeo's. De auto is hier pas relatief kort op de markt, maar vanwege de trage start staat er al een facelift klaar aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Waarschijnlijk maakt hij pas volgend jaar de oversteek.
Welke Ford Mondeo of voorganger daarvan kan bij jou op de meeste sympathie rekenen? Laat je stem horen via de poll (alleen op de website)!
Had je deze auto's al gezien?

Ford Mondeo Wagon 2.0 IVCT HEV Titanium | Panorama Dak | Elektrisch Verstelb. Bestuurdersstoel met Geheugen | Stoelverwarming | Lederen Bekleding | Dealer Onderhouden |
- 2020
- 70.138 km

Ford Mondeo Wagon 1.5 TDCi 120pk Titanium Trekhaak/ Lederen int./ Elek. stoelen/ Stoelverwarming/ Camera
- 2016
- 153.203 km

Ford Mondeo Wagon 2.0-16V Futura
- 2004
- 177.399 km