Supershowroom: Chevrolet Corvette

Zeven generaties 'all American' spektakel

Supershowroom Chevrolet Corvette
Chevrolet CorvetteChevrolet CorvetteChevrolet CorvetteChevrolet CorvetteChevrolet CorvetteChevrolet CorvetteChevrolet CorvetteChevrolet Corvette
Het is misschien wel de meest legendarische sportauto uit de Verenigde Staten: de Chevrolet Corvette. Deze legende verdient uiteraard een plekje in de steeds groter wordende lijst Supershowrooms!

Corvette C1 (1953)

De Corvette werd in het leven geroepen om een Amerikaans alternatief te bieden voor de Europese sportauto's uit die tijd. Europa had een waar monopoly op succesvolle sportauto's, begin jaren '50. Toen Chevrolet de Corvette op de markt bracht, lag er in het vooronder nog een bescheiden zes-in-lijn, waar in 1955 de eerste V8 zou volgen. In 1956 werd de eerste Corvette gefacelift en dat zou niet de laatste keer zijn. Vooral het front van de auto veranderde een aantal keren flink en aan de achterkant verschenen de kenmerkende dubbele achterlichten. De naam Corvette vindt overigens zijn oorsprong bij de marine. Een Corvette was een relatief klein, wendbaar marineschip. De naam moest zodoende veteranen aanspreken en was tegelijkertijd toepasselijk voor het rijgedrag van de Corvette.


Corvette C2 (1963)
Met de tweede generatie sloeg de Corvette een heel nieuw hoofdstuk in. Niet langer was de auto alleen als cabriolet leverbaar, maar ook als coupé (de C1 had overigens wel een hardtop die op de auto gezet kon worden). De Corvette kreeg er tevens een extra naam bij, 'Sting Ray', en was volledig nieuw getekend. Het ontwerp kwam voort uit de Corvette Sting Ray conceptauto uit 1959 en had een heel aantal unieke ontwerpdetails. Zo had de auto een gespleten achterruit, klapkoplampen en deuren die tot ver in het dak doorliepen. Technisch ging de Corvette er ook flink op vooruit, met rondom schijfremmen en onafhankelijke ophanging.

Corvette C3 (1968)
De Corvette C3 was onderhuids een technische doorontwikkeling van z'n voorganger. Vanbuiten was dat echter niet te zien, want behalve de nogal aanwezige welvingen boven de wielkasten sloeg de Corvette designtechnisch een andere weg in. De C3 bleek later als blauwdruk te dienen voor de Corvettes die zouden volgen, zeker als je een late C3 met de 'bolle' achterruit voor ogen hebt. De Corvette C3 was er opnieuw als Coupé en als Convertible, maar ook de 'dichte' variant bood, dankzij de uitneembare dakpanelen, indien gewenst het genot van open rijden. In z'n basisvorm leverde een C3 300 pk, maar voor wie dat niet genoeg vond, was er de ZL1. Die bood maar liefst 430 Amerikaanse paarden… in 1969!

Corvette C4 (1984)
De Corvette C4 zei de wulpse vormen van de jaren '60 en '70 definitief vaarwel en kwam in plaats daarvan met strakke, wat meer ingetogen lijnen. De auto oogde daardoor vooral erg lang en laag en is vermoedelijk wat je krijgt als je een kind de opdracht geeft een 'sportwagen' te tekenen. De klapkoplampen bleven, maar in plaats van op de gebruikelijke wijze op te klappen, buitelden de units indien gewenst 180 graden om. In het kader van de toenemende eisen op het gebied van brandstofverbruik had de C3 in z'n leven al een stapje terug gedaan wat motorvermogen betreft. De standaard C4 was met 'slechts' 230 pk nog wat bescheidener, al benaderden duurdere versies de 400 pk nog wel.

Corvette C5 (1997)
Zoals de strakke, rechte lijnen van de C4 kenmerkend zijn voor de jaren '80, zo zijn de afgeronde vormen van de C5 dat voor de jaren '90. Voor het eerst in tijden kwam er weer een échte coupé-variant, die zich van z'n Targa-broeder onderscheidde door het ontbreken van het kenmerkende 'aquarium' als achterruit. In plaats daarvan vond een wat minder opvallend, recht exemplaar z'n weg naar de dichte variant. Het totaal aantal carrosserievarianten kwam hiermee op drie, want ook de cabrioletversie keerde terug. De nieuwe LS1-V8 bracht 350 pk naar de achterwielen. De snelle topversie droeg de naam ZO6 en leverde 405 pk.

Corvette C6 (2005)
Geheel tegen de gebruiken van de auto-industrie in, kromp de in 2005 geïntroduceerde C6 iets ten opzichte van z'n voorganger. Designtechnisch vertoonde hij er wel veel overeenkomsten mee, al verdwenen de klapkoplampen definitief van het toneel. De 6.0 LS2-V8 schopte het tot zo'n 400 pk, net zoveel als de Ferrari 360 Modena die toen net van de prijslijst verdween. De toch al razendsnelle ZO6 kreeg gezelschap van een ronduit beestachtige ZR1. Die auto kreeg een achtpitter met maar liefst 638 pk onder de kap én bleek ook nog eens goed te sturen. Om dat geweld niet voor de buitenwereld verborgen te houden, monteerde Chevrolet een deels transparante motorkap.

Corvette C7 (2014)
De huidige Corvette C7 is onmiskenbaar een Corvette, maar heeft toch een aantal vaste designwaarden laten vallen. Zo zijn de vier ronde achterlichten verdwenen. Tijdens de introductie van dit model viel Roy bijna van z'n stoel: zó goed stuurde een Corvette nog nooit. Dat heeft de auto onder meer te danken aan de toepassing van allerlei lichtgewicht materialen in de carrosserie en het onderstel. Het vermogen is dankzij een V8 met 466 pk in overeenstemming met die rijeigenschappen, de ZO6 laat zelfs 634 pk op het asfalt. Beide versies zijn met automaat én in een handgeschakelde uitvoering te krijgen, waarbij moet worden aangetekend dat die laatste maar liefst zeven versnellingen heeft. Interessant is verder dat de jongste Corvette de toevoeging 'Stingray' draagt. Inderdaad: net als veel van z'n illustere voorgangers.

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (46)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.