SSC Tuatara nu officieel snelste productieauto

Hoogste gemiddelde snelheid

SSC Tuatara

De SSC Tuatara heeft het snelheidsrecord voor productieauto’s nu officieel in handen. Nadat een eerdere recordpoging in twijfel werd getrokken, klokte de 1.750 pk sterke hypercar bij het Kennedy Space Center een gemiddelde snelheid van 455,3 km/h.

De nu geklokte snelheid ligt een stuk lager dan bij de eerdere recordpoging van SSC met de Tuatara: op de Nevada State Highway 160 werd toen over twee runs een gemiddelde snelheid van 508,72 km/h gemeten. Critici trokken deze recordpoging na analyse van de beelden echter in twijfel: de gemeten snelheid zou onmogelijk te halen zijn op dat traject. SSC riep daarop de hulp van Racelogic in, een fabrikant van meetapparatuur, en ondernam een nieuwe recordpoging. Met succes. Op de landingsbaan bij het Kennedy Space Center reed de Tuatara na twee runs een geverifieerde gemiddelde snelheid van 455,3 km/h.

Het nieuwe gemiddelde is behoorlijk lager dan wat SSC hiervoor noteerde. Dat komt mede doordat men dit keer slechts 2,3 mijl (3,68 kilometer) aan asfalt had om naar de topsnelheid te accelereren. Ook zat er geen professionele coureur achter het stuur, maar Larry Caplin, de eigenaar van de eerste Tuatara. Desalniettemin is 455,3 km/h genoeg om het eerdere record van Koenigsegg, dat in 2017 met de Agera RS een gemiddelde topsnelheid van 447,19 km/h reed, te verbreken.

En Bugatti dan? 

Er blijft nog één belangrijk doel open staan voor SSC: het officieel doorbreken van de magische grens van 300 mph (480 km/h). Bij de huidige recordpoging wist de supercarfabrikant dat cijfer nét niet aan te tikken: bij de tweede run reed Caplin namelijk 286,1 mph (460,4 km/h). Bugatti wist die grens eerder wél te doorbreken; in 2019 reed de Chiron Sport 304,77 mph (490,48 km/h). Dat maakt het record van SSC niet minder terecht, want de snelheid van de Bugatti was geen gemiddelde over twee runs. In de video geeft SSC al aan snel weer een nieuwe recordpoging te willen ondernemen om die grens alsnog te doorbreken. Wordt vervolgd …

Lezersreacties (19)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.