SPA2-platform Volvo en Polestar in basis achterwielaangedreven

Volvo terug naar ‘achterwielaandrijving’

Volvo EX90
Volvo EX90Volvo EX90Volvo EX90Polestar 3Polestar 3Polestar 3

De Polestar 3 en Volvo EX90 delen hetzelfde, nieuwe SPA2-platform voor elektrische modellen. Hoewel beide modellen vierwielaandrijving hebben, blijkt dit platform in beginsel bedoeld voor auto’s met achterwielaandrijving.

“Momentje, dat hebben we nog niet gecommuniceerd”, zegt Henrik Green, Head of Global Advanced Technology & Sustainability, als we hem in Stockholm naar het karakter van de SPA2-basis vragen. Hij blijkt het te mogen verklappen: in beginsel is dit een achterwielaangedreven platform. Daarmee treedt Volvo toe tot de lange lijst van EV-bouwers die deze configuratie gebruiken.

Sterker nog: achterwielaandrijving is de norm in EV-land. Om begrijpelijke redenen – meer grip, minder aandrijfkrachten in het stuur – verkiezen veel fabrikanten dat bij elektrische auto’s boven voorwielaandrijving. Uitzonderingen zijn Renault en Nissan, plus veel EV’s die nog op een auto met verbrandingsmotoren zijn gebaseerd. Ook Volvo en Polestar werken tot nu toe met een voorwielaangedreven lay-out voor EV’s. De Polestar 2 deelt zijn basis immers met de elektrische Volvo XC40, die er eveneens met verbrandingsmotoren is en dus ‘gewoon’ met voorwielaandrijving wordt geleverd.

De vraag is natuurlijk wel wat ‘in beginsel achterwielaangedreven’ precies inhoudt bij de Volvo EX90 en Polestar 3, die vooralsnog altijd vierwielaandrijving hebben. Bij traditioneel aangedreven modellen houdt dit in dat de motor in lengterichting wordt geplaatst en er ruimte moet zijn voor een cardanas. Bij elektrische auto’s speelt dat allemaal geen rol. Vierwielaandrijving betekent hier immers simpelweg dat er op de voor én achteras een elektromotor komt. In theorie kan dan ook de achterste worden weggelaten, waarna alsnog een voorwielaandrijver ontstaat. Green legt graag uit dat er wel degelijk een verschil is: “Dat heeft vooral te maken met de wielophanging. Bij achterwielaandrijving komen daar andere krachten op en daar is bij de EX90 dus rekening mee gehouden”. Of er daadwerkelijk een tweewielaangedreven versie komt, is niet bekend. Bij toekomstige elektrische Volvo’s met een sedan- of stationwagonvorm ligt dat wellicht meer voor de hand, maar dan weten we in ieder geval welke as de aandrijfkrachten te verwerken krijgt. De achteras, net als vroeger bij de 240, 740 en 940.

Gerelateerde forumtopics

Lezersreacties (16) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.