Skoda trekt mogelijk stekker uit Chinees avontuur

Heroverweging

Skoda Kodiaq GT

Diverse merken van de Volkswagen Group zijn in China actief, maar Skoda mogelijk niet veel langer meer. Volgens topman Klaus Zellmer onderzoekt Skoda momenteel of en hoe het zijn Chinese avonturen wil voortzetten.

Een groot deel van de uitgebreide reeks merken die de Volkswagen Group onder zijn vleugels heeft, is in China via een of meerdere joint-ventures actief. Sterker nog, in de vorm van Jetta heeft de Volkswagen Group in China zelfs een merk dat we hier helemaal niet als zodanig kennen. Ook Skoda is in China actief, maar CEO Klaus Zellmer zegt tegen het Duitse Automobilwoche dat het merk zijn Chinese tak momenteel grondig evalueert om te kijken of en hoe het in China door wil gaan. De concurrentie zou er enorm zijn.

Het is nog niet zeker dat Skoda de Chinese markt de rug toe keert. Wél is het mogelijk dat de Tsjechen er enkel nog geëxporteerde auto's willen verkopen en de modellen dus niet meer lokaal produceren. Skoda heeft in China een klein marktaandeel van ongeveer 0,5 procent. Mocht de Volkswagen Group de Skoda-avonturen in China op een lager pitje zetten, dan kan het zich volgens Automobilwoche meer concentreren op de Indiase markt waarvoor Skoda binnen de Volkswagen Group verantwoordelijk is. Verder zou Skoda zijn zinnen hebben gezet op toetreding tot de Vietnamese automarkt. Een definitieve beslissing is nog niet genomen.

Uiteraard verkoopt Skoda in China modellen dat je in Europa ook kent, maar er staan ook types in de Chinese showrooms die hier in een andere vorm of zelfs helemaal niet verkrijgbaar zijn. Zo bestaat er onder meer een Kodiaq met een sterker aflopende daklijn, de Kodiaq GT, en zelfs een Kamiq GT. De Kamiq zelf oogt in China overigens anders dan in Europa. Verder verkoopt Skoda in China naast de huidige maar verlengde Octavia ook nog het vorige model met een afwijkende bilpartij en bestaat er een Rapid geheten sedan. Overigens heeft een opvallende wisselwerking tussen Skoda en Volkswagen in China geleid tot de eerste generatie Superb die naar Europa kwam.

PRIVATE LEASE Skoda

Lezersreacties (50) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.