Sergio Marchionne overleden

De merkendokter is niet meer

Sergio Marchionne
Na een slecht afgelopen operatie is vandaag de CEO van FCA Sergio Marchionne op 66-jarige leeftijd overleden. Met het verscheiden van de Italiaanse Canadees verliest de automobielindustrie een van de meest markante en getalenteerde topmannen van de afgelopen decennia.

Sergio Marchionne wordt op 17 juni 1952 geboren in Chieti, in het midden van Italië, aan de Adriatische kust als zoon van een Italiaanse vader en Kroatische moeder. Wanneer hij dertien is, verhuist het gezin naar Toronto in Canada. Daar studeert hij filosofie, handel en rechten. Na het behalen van zijn juridische bul gaat Marchionne aan de slag bij Deloitte & Touche als fiscaal accountant. Dat is nog maar de eerste stap in een hele reeks hoge managementfuncties bij diverse bedrijven in Canada, waaronder Lawson Mardon en Acklands Ltd. In 1994 zet hij de stap terug naar de Oude Wereld, wanneer hij door zijn werkgever van dat moment, de aluminiumgigant Algroup, wordt overgeplaatst naar het hoofdkantoor in Zürich, waar hij in 1997 CEO wordt. Enkele jaren later krijgt hij de leiding over Lonza, de chemische tak van Algroup. Even later zien we hem terug in de top van kwaliteitcertificeerder SGS S.A..

Terwijl hij daar nog zit, wordt Marchionne gekozen tot onafhankelijk bestuurslid van Fiat S.p.A. We schrijven mei 2003. Een jaar later is hij CEO en dat klinkt feestelijker dan het in werkelijkheid is. Fiat is op dat moment met een verlies van twee miljard euro in 2003 bepaald geen gespreid bedje, maar dat kan Marchionne niet ontmoedigen. Hij zet het mes in de managementtop en herstructureert de productieprocessen. Hij weet van General Motors, waarmee Fiat in een onhandige omhelzing verkeert, twee miljard dollar binnen te halen in ruil voor ontbinding van de alliantie, geld dat hij aanwendt om Fiat weer in de zwarte cijfers te krijgen.

Dat het huwelijk met GM voorbij is, wil niet zeggen dat Marchionne zijn abonnement op de lijn Turijn-Detroit kan opzeggen. In 2009, wanneer de Amerikaanse auto-industrie op sterven na dood aan het overheidsinfuus hangt, slaat Marchionne zijn slag en koopt hij ChryslerJeep, waarmee FCA (Fiat Chrysler Automobiles) is geboren. De deal opent nieuwe markten voor Fiat, maar legt Chrysler zelf ook bepaald geen windeieren en biedt beide partijen kansen op synergie.

In een wereld van strakke maatpakken en stijve protocollen was Sergio Marchionne altijd weer een frisse, markante verschijning met zijn casual friday-look en bijna knuffelbeer-achtige glimlach, die ineens kon omslaan in een humeurige uitdrukking die aan duidelijkheid niets te wensen overliet.

Fiat en Chrysler hebben hun voortbestaan ontegenzeglijk te danken aan Sergio Marchionne. Hij was een meester in het gezond maken van doodzieke bedrijven, een ware merkendokter en het is daarom des te wranger dat er geen dokter was die Sergio weer beter kon maken.

PRIVATE LEASE Fiat

Lezersreacties (74) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.