Saudische vrouwen mogen autorijden

Geen enkel land meer met rijverbod vrouwen

Saudische vrouw in auto
Koning Salman van Saudi-Arabië heeft dinsdag bekendgemaakt dat het verbod voor vrouwen om een auto te besturen, wordt opgeheven. Het conservatief-islamitische vorstendom was nog het enige land ter wereld waar dat niet mocht. Vrouwen kunnen met ingang van juni 2018 hun rijbewijs gaan halen.

Werkgroepen van verschillende ministeries zijn al geformeerd om de uitvoering van het koninklijke decreet te regelen. Ze brengen volgens het officiële Saudische persbureau SPA binnen dertig dagen verslag uit. Onder het strenge soennitische regime mochten vrouwen tot dusver niet zelf achter het stuur van een auto de openbare weg op. Ze hebben bovendien altijd toestemming van een mannelijke beschermer nodig om te mogen trouwen of naar het buitenland te reizen.

Dat vrouwen nu toch toestemming krijgen auto te rijden is de opmerkelijkste stap naar liberalisering van de Saudische samenleving tot nu toe. In het koninkrijk is daarnaast al een ambitieus programma gemaakt voor economische modernisering. Die is er op gericht het land minder afhankelijk te maken van olie.

Kroonprins Mohammed, die in april in een interview zei dat vrouwen meer vrijheid verdienen, is de drijvende kracht achter de voorzichtige hervormingen. Hij neemt het risico te worden teruggefloten door de streng religieuze gevestigde orde. De autoriteiten versoepelden de regels voor vrouwen de afgelopen weken al enigszins. Zij mochten bijvoorbeeld de viering van de stichting van het koninkrijk meemaken. Ook werd gedoogd dan mannen en vrouwen samen dansten tijdens een straatfeest in hoofdstad Riyad.

Lezersreacties (39) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.