RIVM schrikt niet van proefpersonen

'Geen vergassingsoperatie'

Uitlaat uitstoot dieselgate
Eerder vandaag werd bekend dat verschillende Duitse autofabrikanten een onderzoek naar de gevolgen van uitlaatgassen hebben laten uitvoeren waarbij proefpersonen zijn gebruikt. Het leidde tot een storm aan reacties, maar volgens het RIVM is de verontwaardiging niet helemaal terecht.

"Dit soort onderzoek, waarbij proefpersonen worden ingezet om een bepaalde concentatie schadelijke stoffen te inhaleren, is niet ongebruikelijk", vertelt prof. dr. Flemming Cassee van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in gesprek met AutoWeek. "Om te beginnen worden we allemaal dagelijks blootgesteld aan stikstofdioxide, gewoon door op straat te lopen. De concentraties die bij zo'n proef worden gebruikt, zijn weliswaar wat hoger dan dat, maar dat heeft ook te maken met de tijd waarin zo'n onderzoek wordt uitgevoerd. Als je bijvoorbeeld wilt onderzoeken wat de gevolgen zijn van 24 uur blootstelling, kun je de proefpersonen ook binnen twee uur aan diezelfde hoeveelheid blootstellen. Dat maakt het nog geen vergassingsoperatie." Het 'goede' nieuws van vanmorgen was dat er bij de proefpersonen 'geen ontstekingsreactie' is vastgesteld. Ook dat kan Cassee verklaren: "Het betekent niet automatisch dat er helemaal geen effecten zijn waar te nemen, maar doorgaans is zo'n ontstekingsreactie wel het eerste wat zich aandient."

Volgens Cassee worden proeven als deze niet alleen in Europa ingezet voor de gevolgen van stikstofdioxide, maar bijvoorbeeld ook door het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) en bij ozon en andere schadelijke stoffen. Proefpersonen worden betaald voor zo'n onderzoek, al mag het bedrag niet van doorslaggevend belang zijn in de besluitvorming. "Wel ligt het voor de hand dat studenten zich eerder laten verleiden tot deelname aan zo'n onderzoek dan mensen die een vaste baan hebben", merkt de inhalatietoxicoloog nog op.

Lezersreacties (105) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.