Consumentenbond sleept Volkswagen weer voor rechter

Vergoeding geëist voor sjoemeldiesel

Volkswagen Polo Bluemotion diesel

Door het sjoemeldieselschandaal zijn consumenten die in het verleden Volkswagens kochten misleid. Zij verdienen daarvoor compensatie. Dat betogen Stichting Volkswagen Group Diesel Efficiency (VGDES) en de Consumentenbond in een zaak over sjoemeldiesels die woensdag dient bij de rechtbank in Groningen.

De organisaties vragen de rechter om een schadevergoeding vast te stellen voor een consument die in 2011 bewust een Volkswagen Polo Bluemotion aanschafte vanwege zijn 'schone karakter'. In de verkoopfolders werd deze Polo destijds geprezen om 'zijn enorme zuinigheid, milieuvriendelijke technologie en aangename dynamiek'. Maar later bleek dit volgens de Consumentenbond helemaal niet te kloppen. "De Polo bleek helemaal niet schoon. Hij bleek zelfs de toegestane uitstootnorm ruim te overschrijden. Maar door manipulatiesoftware was hij door de toelatingstests gekomen. De klant is heel bewust om de tuin geleid", zegt Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar. Dick Bouma, de voorzitter van VGDES, laat weten dat de inzet bij de zaak terugbetaling van het aankoopbedrag is minus de huidige inruilwaarde. "In dit geval €17.290 min €2.000. Meneer moet dus €15.290 terugkrijgen."

Deze Polo-zaak is een van de vier proefprocedures waarin de Consumentenbond en VGDES schadevergoeding eisen. "Ons doel is dat Volkswagen inziet dat het Nederlandse consumenten echt moet compenseren en naar aanleiding van de uitkomst van die procedures met ons in gesprek gaat over een regeling", aldus Molenaar.

In Nederland hebben meerdere stichtingen zaken lopen tegen autofabrikanten. Car Claim, dat ook samenwerkt met de Consumentenbond, wist vorig jaar al een Nederlandse rechter te overtuigen dat kopers van sjoemeldiesels van Volkswagen recht hebben op compensatie. Maar de fabrikant tekende beroep aan. Volgens Volkswagen hebben automobilisten namelijk helemaal geen financiële schade geleden door het feit dat hun auto's meer uitstoten dan gemeld. Mochten de Consumentenbond en VGDES in de zaak van de Polo-eigenaar de compensatie voor elkaar krijgen, dan kan dat een precedent scheppen voor andere gedupeerden.

PRIVATE LEASE Volkswagen

Lezersreacties (123) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.