Redactie Raadt Aan: IAAuto!

Opdat we niet vergeten

Alfa Romeo Giulia Super 1600 Biscione
Alfa Romeo Giulia Super 1600 BiscioneAlfa Romeo Giulia Super 1600 BiscioneAudi S4 AvantAudi S4 AvantAudi S4 AvantBorgward IsabellaBorgward IsabellaBorgward IsabellaBMW 7-serie Redactie Raadt AanBMW 7-serie Redactie Raadt AanBMW 7-serie Redactie Raadt Aan
Zelden werden we in Frankfurt overspoeld met zo'n omvangrijke stortvloed aan nieuwe modellen als dit jaar. De aandacht gaat uit naar de nieuwelingen, maar laten we die arme voorgangers nou niet vergeten voordat ze voor eens en altijd naar de achtergrond worden gedrukt.

Van de nieuwe Toyota Prius tot de nieuwe Renault Mégane en van een S-klasse Cabrio tot bizarre concept-cars. We konden zelfs snuffelen aan de Bentley Bentayga, BMW's hagelnieuwe Siebener en de nieuwe Audi A4. Lancia liet ons zelfs kennismaken met een heuse aangescherpte Ypsilon! Stapels nieuws - dat je hier en hier terug kunt lezen - maar om te voorkomen dat de huidige modellen vergeten worden, gaan we in de Redactie Raadt Aan ditmaal op jacht naar een model waarvan in Frankfurt een opvolger is gepresenteerd!

Om de zoektocht nog enigszins af te bakenen, hebben we digitaal gesnuffeld naar auto's van tussen de 15.000 en 27.000 euro. Haal er drie nullen van af, en je hebt de data van de publieksdagen van de IAA-beurs te pakken.

Michiel Willebrands

Merk en model: Alfa Romeo Giulia Super 1600 Biscione
Bouwjaar: 1969
Kilometerstand: 69.000 km
Vraagprijs: 24.500 euro
Vermogen: 104 pk
Verbruik: n.b.
Mrb: 0 euro

Wat is het? Een Alfa die zeer hoog op mijn verlanglijstje staat, en niet alleen omdat dit een bijzondere Biscione-versie met extra luxe details is (de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik er nog nooit van had gehoord). Nee, ik vind de uit 1962 stammende oer-Giulia gewoon prachtig in al z'n eenvoud; dat karaktervolle, vierkante koetsje met afgeronde hoekjes, dat subtiele chroomwerk, die dubbele koplampjes - de Giulia's met enkele vind ik ook mooi - die tegendraadse ruitenwissertjes en dat allemaal afgetopt met een eenvoudig maar o zo stijlvol interieur.

Waarom deze? Als je dan toch een Giulia uitkiest, dan meteen maar eentje zoals deze: een 1600 Super (dus de sterkste motor die je kon krijgen) in uitmuntend mooie staat, in een schitterende kleur en boordevol mooie details en leuke wieltjes. Veel fraaier vind je ze niet.

Minpuntjes: Ja, hij is stevig aan de prijs maar deze Giulia zal z'n waarde heus wel behouden dus die euro krijg je er ooit wel weer uit, en misschien nog wel veel meer ook...

Alexander Inia

Merk en model: Audi S4 Avant
Bouwjaar: 2009
Kilometerstand: 139.500 km
Vraagprijs: 26.000 euro
Vermogen: 333 pk
Verbruik: 9,7 l/100 km
Mrb: 244-278 euro per kwartaal

Wat is het? Een vrij anoniem ogende, maar stiekem best wel potente Audi A4. Een S4 heeft namelijk de beschikking over een 3,0-liter V6 compressormotor met een vermogen van 333 pk. Dit is een Avant met automatische transmissie, de auto was er ook als sedan en ook een handgeschakelde zesbak was beschikbaar.

Waarom deze? Voor lange afstanden is er voor dit geld bijna geen fijnere auto te krijgen. En dat het een 'sleeper' is, heeft ook zo z'n charme. Gedistingeerd, chic en in dit geval vanwege de particuliere verkoop ook erg aangenaam geprijsd.

Minpuntjes: Het gemiddeld verbruik is behoorlijk hoog, dus als je minder wilt tanken dan is een A4 3.0 V6 TDI natuurlijk ook een goede optie. Maar uiteraard biedt een S4 net wat meer rijplezier dan zo'n diesel en daardoor is dit toch mijn keuze.

Frank Jacobs

Merk en model: Borgward Isabella Coupé
Bouwjaar: 1958
Kilometerstand: 50.000 km
Vraagprijs: 26.900 euro
Vermogen: 75 pk
Verbruik: n.b.
Mrb: 0 euro

Wat is het? De platgeslagen variant van de gewone Borgward Isabella die in 1954 het levenslicht zag. De Isabella was in zijn tijd een tamelijk recht toe recht aan-sedannetje, en Carl Borgward wilde ook iets meer sexy's op het menu. Misschien dat hij daarom een van de prototypes aan mevrouw Borgward schonk. Drie jaar nadat dit exemplaar de fabriek in Bremen verliet, ging de firma op de fles. Om ruim een halve eeuw later weer in Frankfurt op te duiken. Zij het dan als 'Bolgwald'...

Waarom deze? Hij ziet er keurig uit voor zijn leeftijd en is volgens de advertentie in oorspronkelijke staat. 'Altersentsprechend', zegt de verkoper. Als ik zo naar de foto's kijk, is dat een bescheiden uitspraak. Dat wekt vertrouwen.

Minpuntjes? Goedkoop is anders. Maar goed, hij zit op honderd euro na aan de top van het budget, en ik laat niet graag geld liggen.

Lars Krijgsman

Merk en model: BMW 740i High Executive
Bouwjaar: 2008
Kilometerstand: 117.400 km
Vraagprijs: 26.950 euro
Vermogen: 326 pk
Verbruik: 9,9 l/100 km
Mrb: 265-303 euro per kwartaal

Wat is het? De huidige F01 7-serie uit z'n eerste levensjaar. Als 740i de 'minst potente' benzineversie, maar alles is relatief, zeker in een segment waarin alles een overtreffende trap is van de spullen waarin 'het gewone volk' rondgaat. Onder de kap dan ook een meesterlijke zes-in-lijn met 326 pk, goed om jezelf in alle stilte in minder dan 6 tellen naar de 100 km/h te lanceren. Doet dat er toe? Welnee. Deze Siebener koop je om z'n technische perfectie, waarbij als High Executive de weelde ook nog eens door z'n poriën naar buiten sijpelt.

Waarom deze? De nieuwe 7-serie beleefde z'n publieksdebuut tijdens de IAA, en als er iets bij mij voor de deur mag worden gezet met een grote strik erom... Dit exemplaar heeft een kilometerstand waarover je je voorlopig nog geen zorgen hoeft te maken en is als High Executive werkelijk tot het dak afgeladen met spullen om je tot het einde der autotijden mee te vermaken. Maar waarom nou echt deze? Kijk even naar binnen, daar kom je een interieur tegen waar je me met geen stok of gratis Lada meer uit krijgt.

Minpuntjes: Als kleurtjesfetisjist had ik natuurlijk liever een rode Siebener gehad, maar ook in deze kleurstelling is het een stijlvolle verschijning. En dat verbruik? Ach, shoppende in dit segment weet je natuurlijk waar je aan begint.

Lezersreacties (49)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.