'Puntenrijbewijs schiet tekort'
Slechts 13 schorsingen sinds 2011
Dat schrijft Verkeerspro, het vakblad voor rijschoolhouders. Het puntenrijbewijs bestaat al jaren, al zouden sinds 2011 slechts dertien rijbewijzen van beginnende bestuurders geschorst zijn.
Diverse politieke partijen, waaronder VVD en PvdA, stelden schriftelijke vragen aan Van der Steur en minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Handhaving) over de handhaving van het puntenrijbewijs.
Het puntenrijbewijs is in 2002 in het leven geroepen voor beginnende bestuurders. Het certificaat is vijf jaar geldig en 'kent twee punten'. Wie in de eerste vijf jaar een verkeersovertreding maakt, verliest een punt. Wie beide punten kwijt is, moet opnieuw een theorie- en praktijkexamen afleggen. De laatste vijf jaar zou dit slechts 13 keer gebeurd zijn.
Uit de reactie van Van der Steur en minister Schultz van Haegen blijkt, naast het gegeven dat er door gebrekkige registratie geen cijfers van de periode 2002-2011 beschikbaar zijn, onder andere dat door jonge bestuurders begane overtredingen soms te laat bij het CBR worden gemeld. Ook geeft de politie niet altijd door dat een overtreding door een beginnend bestuurder is begaan omdat het moeilijk zou zijn een bestuurder als beginnend bestuurder te identificeren.