Productie Toyota bZ4X na drie maanden hervat

Geen gevolgen voor Nederlandse klanten

Toyota Bz4X USA amerika VS

De productie van de Toyota bZ4X (en Subaru Solterra) lag na de in juni aangekondigde terugroepactie maar liefst drie maanden stil. Vandaag kwam de productielijn van Toyota's eerste in eigen huis ontwikkelde BEV weer op gang. Volgens Toyota Nederland heeft de stop geen gevolgen voor de wachttijden voor bZ4X-kopers hier.

Hoewel de eerste Toyota's bZ4X pas eind dit jaar in Nederland zouden verschijnen, kondigde Toyota afgelopen juni al een wereldwijde terugroepactie aan. De wielbouten van de elektrische cross-over konden onvoldoende vastzitten, waardoor het risico bestond dat er een wiel loskwam. Na aankondiging van de terugroepactie legde Toyota de productie van de bZ4X stil en vandaag, ruim drie maanden later, wordt die weer hervat. Het merk geeft aan niet alleen het probleem met de wielbouten te hebben opgelost, maar ook een probleem met de airbags. Daarover brachten de Japanners eerder nog niks naar buiten.

Nu alle problemen verholpen zijn, komt de productie weer op gang. Toyota Nederland geeft aan dat de productiestop geen gevolgen heeft voor de afleveringen in Nederland. Die zouden in principe in het eerste kwartaal van 2023 beginnen, waarbij de importeur stiekem hoopte eind 2022 al aan de eerste lucky few te kunnen leveren. Vooralsnog blijft, ondanks de productiestop, het eerste kwartaal van 2023 de periode waarin de eerste klanten hun auto in ontvangst zullen nemen.

Alleen auto's met 1-faseladen

Hoeveel Nederlanders reeds een bZ4X bestelden, kan Toyota Nederland nog niet zeggen. Wel verklaart de importeur waarom de productiestop weinig invloed heeft op de Nederlandse levertijden. Dat heeft te maken met de laadinfra aan boord van de bZ4X. In Nederland is vrijwel alleen vraag naar auto's met de mogelijkheid tot 3-fasenladen, en die werden in de eerste productiefase nog niet gebouwd. Slechts een paar uitzonderingen onder Toyota's klanten, die hoe dan ook zo snel mogelijk in een bZ4X wilden stappen, hebben een exemplaar zonder 3-fasenmogelijkheid besteld. Ook zij kunnen nu rekenen op aflevering begin volgend jaar.

PRIVATE LEASE Toyota bZ4X

Gerelateerde forumtopics

Lezersreacties (79) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.