Prijzen huurauto's lopen de spuigaten uit

'Vakantieganger moet nu boeken om niet naast huurauto te grijpen'

Sixt

Wie een nieuwe auto bestelt moet tegenwoordig rekening houden met lange levertijden. Leveringsproblemen bij autofabrikanten hebben ook hun gevolgen voor de vloten van autoverhuurbedrijven. Uit een inventarisatie van Enterprise Nederland blijkt dat de kosten voor het huren van een auto door de slechte beschikbaarheid stevig oplopen.

Enterprise Nederland - onderdeel van verhuurmaatschappij Enterprise Rent-A-Car, adviseert vakantiegangers om zo snel mogelijk een auto voor de vakantie te boeken om op de vakantiebestemming nog automobiel vervoer te kunnen hebben. Volgens Enterprise Nederland waren begin mei alle huurauto's van diverse grote agentschappen op Mallorca en op de Canarische Eilanden voor de periode van 30 juli tot en met 6 augustus al uitverkocht. Het aanbod in Portugal, Turkije, op Sardinië en op de Griekse eilanden zou al erg beperkt zijn. Slechte beschikbaarheid van huurauto's vertaalt zich ook in hoge prijzen. Uit een inventarisatie van Enterprise Nederland blijkt dat de prijs voor een week huren van bijvoorbeeld een Opel Astra of Volkswagen Golf in populaire Zuid-Europese vakantiebestemmingen in het hoogseizoen gemiddeld al €800 à €900 bedraagt "met uitschieters tot €1.250".

Volgens Enterprise Nederland stortte de autoverhuurmarkt als gevolg van de coronacrisis twee jaar geleden volledig in, met als gevolg dat veel maatschappijen grote hoeveelheden auto's hebben moeten afstoten om het hoofd boven water te kunnen houden. Inmiddels komt de vraag naar huurauto's weer op gang, maar hebben autofabrikanten te kampen met leveringsproblemen en dus zijn de huurvloten nog niet op het gewenste niveau. Er is een lichtpuntje aan de horizon, maar dat schijnt te laat voor de zomervakantie. "Zodra de autofabrikanten hun leveringen weer op orde kunnen krijgen en ook de internationale verhoudingen stabiliseren, kan de situatie weer gauw normaliseren. Maar daar komt deze vakantiezomer helaas te vroeg voor”, zegt Thomas Wolters, directeur van Enterprise Nederland.

Lezersreacties (67) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.