Praatpalen keren terug als 'laadpraatpaal'

Vorm blijft, andere functie

praatpaal
Een groot deel van de 3.300 praatpalen die vorig jaar langs de snelwegen zijn verdwenen, keert terug als laadpaal voor elektrische auto's en fietsen. Aanstaande vrijdag presenteert het bedrijf Ecoleon in Tiel de eerste twee 'laadpraatpalen'.

Vorig jaar verwijderde Ecoleon samen met verkeersbureau Dover alle praatpalen van Rijkswaterstaat. Daarvan werden er duizend verkocht aan liefhebbers. Voor de overige palen zocht Ecoleon naar plannen voor een nieuwe duurzame bestemming. Daarvoor konden ideeën worden ingestuurd. In totaal kreeg Ecoleon ruim 3.000 ideeën binnen voor de praatpalen. Volgens het bedrijf is het ombouwen van de palen naar oplaadpalen voor elektrische auto's het meest kansrijk.

Er komen drie types van de 'laadpraatpaal': een oplaadpaal voor elektrische auto's, een paal voor elektrische fietsen en een communicatiepaal. Ecoleon benadrukt dat de iconische vorm van de praatpaal blijft, ondanks dat de functie is veranderd. Het bedrijf verwacht dat vooral vanuit het midden- en kleinbedrijf belangstelling bestaat voor de laadpraatpaal. "De communicatiepaal is in het noorden van het land al in gebruik om bij ov-knooppunten een zogeheten hub-taxi te bestellen. Ook zorginstellingen hebben interesse voor het communicatiemiddel", aldus een woordvoerder. De eerste 'laadpraatpalen' komen te staan bij een autoleasebedrijf in Ede.

De praatpalen deden vanaf 1957 dienst als communicatiemiddel voor automobilisten met pech. Via de palen kon worden gecommuniceerd met de ANWB Wegenwacht.

Lezersreacties (29)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.