AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het
Porsche en Volkswagen 75 jaar verbonden
Volgende week is het precies 75 jaar geleden dat Ferdinand Porsche van de Duitse machthebbers de opdracht voor de bouw van de VW Kever binnenhaalde.
Op 22 juni 1934 krijgt het toenmalige Dr. Ing. H.c. F. Porsche GmbH de opdracht van het Reichsverband der Automobilindustrie (RDA) om de Volkswagen te gaan bouwen. Het jaar ervoor heeft Porsche gewerkt aan het ontwerp van de Volskwagen; dat hij op 17 januari 1934 voor het eerst toonde aan het Reichsverkehrsministerium.
Na het binnenhalen van de opdracht, gaat Ferdinand Porsche aan de slag met de bouw van prototypes, die hij in de garage van zijn huis construeert. Op 3 juli 1935 wordt de eerste daarvan, die de naam Versuchswagen 1 (V1) draagt, aan het regime getoond. De daarop volgende V2 is een cabriolet en daarna worden drie exemplaren van de V3 gebouwd. Verderop in de ontwikkeling wordt bij Daimler A.G. een serie van dertig prototypes van het type V30 gebouwd, die met z'n alle 2,4 miljoen testkilometers maken.
Op 4 juli 1936 geeft de regering de opdracht voor het bouwen van een Volkswagen-fabriek in Fallersleben, zoals Wolfsburg dan nog heet. Porsche krijgt de opdracht de inrichting en het productieproces te ontwikkelen. Daarbij kan hij de kennis gebruiken van twee studiereizen naar Amerika.
In de tweede helft van 1938 zijn de V30's zo ver ontwikkeld dat ze rijp zijn voor productie. Potentiële kopers kunnen middels een spaarplan, waarbij vijf mark per maand opzij wordt gelegd, sparen voor een Volkswagen. Het spaarplan past in de Kraft durch Freude-strategie van het Derde Rijk en daarom krijgt de auto de bijnaam KdF-wagen mee. Met een verkoopprijs van 990 rijksmark, moet de auto voor iedereen bereikbaar zijn. Door het uitbreken van de oorlog, haalt niemand van de 340.000 spaarders zijn doel en wordt geen enkele VW aan een klant afgeleverd. Vanaf 1939 ontwikkelt Porsche veel varianten van de Volkswagen die zijn bedoeld voor het leger.
Pas in de zomer van 1945 begint in Wolfsburg de productie van de civiele Volkswagen die de troetelnaam Kever meekrijgt. In juli 2003 wordt in Mexico na 21,5 miljoen exemplaren de productie gestaakt. Het Porsche museum stelt op het moment in Zuffenhausen prototypes van de Kever tentoon.
Had je deze auto's al gezien?
Lees ook
Proefrit
Volkswagen 181 Kübel (1973) – Langzaam, lawaaiig en toch leuk
Achtergrond
Deze auto's deden wat de eerste Volkswagen Golf ook moest doen
Reportage
De Golf was er al maar toch kocht Theo in 1975 een nieuwe Kever, en die rijdt hij nog steeds
Reportage
Een van de echte Herbies rijdt tegenwoordig in Londen en eigenaar Luke Theochari is Kever-grootheid
Achtergrond