Onderzoek naar kartelvorming in Formule 1

'Grote teams bepalen hoe geld wordt verdeeld'

Sebastian Vettel Ferrari Japan 2015 (foto ANP)
De Europese Unie gaat onderzoeken of de Formule 1 wel de Europese concurrentieregels naleeft. Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging heeft dinsdag bevestigd dat ze de klacht van Sauber en Force India in behandeling neemt.

De twee renstallen menen dat de koningsklasse van de autosport opereert als een kartel, waarin enkele grote teams alles bepalen.

Force India stelt de werkwijze binnen de Formule 1 aan de kaak: "We zetten grote vraagtekens bij de manier waarop het beleid wordt bepaald en menen dat het systeem waarmee de inkomsten worden verdeeld oneerlijk en onwettig is.''

Volgens Force India en Sauber zijn het de grote teams als Mercedes, Ferrari, McLaren en Red Bull die bepalen hoe het geld wordt verdeeld, waarbij de grote renstallen worden bevoordeeld. Er zou daarom in de Formule 1 geen echte concurrentie tussen de teams zijn. "Zij ondermijnen de gelijkheid van de teams. Deze illegale praktijken zijn schadelijk voor de sport'', aldus Force India.

Het Britse vakmagazine Autosport berekende vorig jaar dat Ferrari ongeveer 166 miljoen dollar (147 miljoen euro) aan inkomsten uit de Formule 1 opstreek, terwijl Force India 59 miljoen dollar ving en Sauber 52 miljoen dollar.

De Formule 1 zag de laatste jaren veel kleine teams worstelen met de hoge kosten. Het leidde vorig jaar tot het faillissement van Caterham, terwijl Marussia ternauwernood overleefde en via een Manor een doorstart kon maken. Lotus verkeert dit seizoen in financiële problemen, maar lijkt gered door een overname van Renault.


Grosjean naar Haas F1

De Franse coureur Romain Grosjean is dinsdag aangekondigd als de eerste rijder van het nieuwe formule 1-team van de Amerikaan Gene Haas. Grosjean (29) komt over van Lotus.

Haas F1 debuteert volgend seizoen in de koningsklasse van de autosport. Het team werkt op technisch gebied nauw samen met Ferrari, dat onder meer de motoren levert.

Lezersreacties (23)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.