AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het
Nieuwe Saab 9-3 tóch uit Zweden
14
Er is al een tijdje getouwtrek over de productieplek van de nieuwe Saab 9-3 en over op welk platform die wordt gebouwd. Nu lijkt de kogel toch echt door de kerk.
Het lief en leed rond de nieuwe Saab 9-3 houden we nauwgezet bij. Eerder deze week vingen we het bericht op dat die auto op het platform van de Opel Astra wordt gebouwd en dat die in Rüsselsheim wordt gemaakt. Nu meldt Saab dat het tóch Trollhättan wordt. De investering voor het ombouwen van de productielijnen is zelfs al begonnen.
Carl-Peter Foster, algemeen directeur bij GM Europe, heeft via een officiële mededeling aan het Saab-personeel bevestigd dat de nieuwe 9-3 wordt gebouwd in de fabriek in Trollhättan. Saab-directeur Jan-Åke Jonsson is blij met de beslissing: "Het is bijzonder goed nieuws voor onze organisatie en de regio."
Waarschijnlijk start over twee jaar de productie van die auto. De basis is het Premium Compact platform, waarop ook de Astra wordt gebouwd. Over het model ónder de 9-3 wordt nog dit jaar een besluit genomen. In het algemeen wordt aangenomen dat die ook op het Premium Compact platform wordt gebouwd. Als dat klopt, wordt de 9-1, zoals die waarschijnlijk gaat heten, ook in Trollhättan gemaakt. Dan streven de Zweden af op een recordproductie van 150.000 stuks per jaar. Een alternatief is om de kleinste Saab op het platform van de Corsa te zetten. Dan gaat de productie van de 9-1 naar Spanje.
Had je deze auto's al gezien?
Lees ook
Nieuws
Deze Saab 9-3 is pas net begonnen - Liefhebber Gezocht
Reportage
Kijk eens wat we hier hebben: de Saab 9-3 Cabrio die we in 2015 weggaven als vakantiekar!
Saab 9-3X 1.9 TTiD – 2011 – 504.946 km – Klokje rond
Praktijkervaring
Praktijkervaring Saab 9-3 NG: voor eigenzinnige rijders
Achtergrond