'Mobiliteit dreigt onbetaalbaar te worden voor Nederlanders'
Taak voor nieuw kabinet
Hoge brandstofkosten, dure nieuwe auto's en straks ook nog mrb voor elektrische auto's: de mobiliteit in Nederland staat onder druk. Dat vindt de RAI Vereniging althans. Zij pleit voor maatregelen die vooral duurzame mobiliteit bereikbaarder moeten maken.
Het demissionaire kabinet presenteerde gisteren, op Prinsjesdag, de financiële plannen. Die zijn voor de RAI Vereniging aanleiding om het belang van betaalbare mobiliteit nog eens te benadrukken. "Je hebt niets aan een verhoging van de koopkracht als je vervolgens leegloopt op je vervoerskosten", aldus voorzitter Frits van Bruggen. "(Duurzame) mobiliteit dreigt onbetaalbaar te worden voor Nederlanders", zegt hij. In het woord dat tussen haakjes staat, schuilt een belangrijk deel van de boodschap van de RAI Vereniging: zij hoopt dat het volgende kabinet werk maakt van het bereikbaarder maken van vooral duurzame mobiliteit.
De RAI Vereniging pleit dus niet voor lagere brandstofaccijns om mobiliteit betaalbaarder te houden, maar vooral voor het (verder) aanwakkeren van duurzamere keuzes. Zo wil ze dat de subsidie voor nieuwe elektrische auto's langer blijft bestaan om op termijn ook de tweedehands markt te vergroten. "Om een volwassen aanbod tweedehands elektrische auto’s te creëren, is juist de komende jaren stimulering van nieuwe elektrische auto’s noodzakelijk”, aldus de vereniging. Bovendien heeft de onduidelijkheid over de mrb op EV's per 2025 volgens haar nu al een afschrikwekkend effect. Eerder deze week kwam hoogleraar Maarten Steinbuch met eenzelfde waarschuwing.
Er is niet alleen oog voor elektrisch vervoer, want de RAI Vereniging pleit ook voor het vasthouden van bpm-vrijstelling voor fossiele bedrijfsauto's. Er zijn plannen om die vrijstelling per 2025 te schrappen, maar dit heeft volgens de RAI Vereniging diverse nadelige effecten. "Een bestelwagen is voor ondernemers een noodzakelijk gereedschap, iets waar geen luxebelasting op moet worden geheven. Een bpm-heffing op bestelwagens leidt bovendien tot extra import van tweedehands bestelwagens, met een negatief gevolg voor de CO2-uitstoot." Een snellere uitbreiding van het laadnetwerk is volgens de vereniging ook essentieel om de prikkel te vergroten om toch op een elektrische bedrijfsauto over te stappen.
Tenslotte hoopt de RAI Vereniging dat er een beter klimaat wordt gecreëerd voor de komst van duurzame brandstoffen. Op die manier kan ook de brandstofmotor nog een rol spelen bij de transitie naar een schoner wagenpark en is dit voor de consument ook betaalbaarder. "We vragen aan de overheid om een permanente accijnsverlaging op schonere hernieuwbare brandstoffen, zoals synthetische benzine. Hierdoor gaan de kosten voor deze brandstoffen omlaag, stimuleer je het gebruik en wordt er meer CO2 bespaard. Ook het verder verhogen van het bijmengplafond van hernieuwbare brandstoffen zal veel uitstoot schelen.”