Minder afgedankte autobatterijen krijgen tweede leven
Toch goed nieuws
In 2022 kwamen er aanzienlijk minder gebruikte autobatterijen in aanmerking voor een tweede leven dan een jaar eerder. Ook het recyclingpercentage ligt lager. Dat lijkt treurig, maar is volgens Auto Recycling Nederland grotendeels het gevolg van een gunstige ontwikkeling.
Auto Recycling Nederland (ARN) verzorgt voor een groot aantal auto-importeurs de recycling van accupakketten uit elektrische auto’s. In 2022 leverde dat bij deze organisatie 112.617 kilo aan batterijen op, waarvan 23 procent kon worden gebruikt voor bijvoorbeeld ‘stationaire’ energie-opslag, zoals dat bijvoorbeeld bij de Johan Cruijff Arena gebeurt. Dat betekent een flinke daling ten opzichte van 2021, toen 53 procent van de aangeleverde accu’s nog in aanmerking kwam voor hergebruik op deze manier.
Als gevolg van die daling ligt ook het totale recyclingpercentage van de batterijen en onderdelen een stuk lager. In 2022 bedroeg dat percentage bij ARN 69 procent, tegen 83 in 2021. ARN heeft echter ook goed nieuws. Om te beginnen is die 69 procent nog altijd riant boven de wettelijke minimumeis van 50 procent. Bovendien heeft het feit dat er minder accu’s direct worden hergebruikt een heel belangrijke reden: er worden vaker losse cellen in plaats van complete accupakketten vervangen. Dat is duurzamer en een stuk voordeliger voor de eigenaar van de auto in kwestie, maar betekent ook dat er minder accu’s als energie-buffer worden gebruikt. Bij een losse cel is dit immers minder gemakkelijk te realiseren dan bij een compleet pakket. Hoewel de cijfers slecht nieuws suggereren, lijkt dit in de praktijk dus wel mee te vallen.
ARN verwacht voor de komende drie tot vijf jaar een enorme toename van de hoeveelheid aangeleverde batterijen. De reden ligt voor de hand: er komen steeds meer EV’s die vanwege leeftijd of kilometerstand problemen krijgen met het accupakket, dat daardoor geheel of – kennelijk steeds vaker – gedeeltelijk zal moeten worden vervangen.