AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het
Milieuzones in 20 Duitse steden
Vanaf morgen gelden in 5 Duitse steden milieuzones, gebieden waar vervuilende auto's niet welkom zijn, medio 2008 zijn het er 20. Alleen als er een zogenaamd Umweltplakette achter de voorruit zit mag de auto de stad in, en dit geldt ook voor Nederlandse auto's.
Met de milieuzones wil de Duitse overheid de uitstoot van fijnstof terugdringen, en zodoende de stadsbewoners een schonere lucht bieden. Er zijn drie verschillende Umweltplakette in omloop, rode, gele en groene. Voor welke kleur een auto in aanmerking komt hangt af van de emissie-eisen waaraan de auto voldoet. Op de site van ADAC, de Duitse ANWB, staat een overzicht zodat u kunt zien welke sticker er op uw auto mag. Benzineauto's van na 1991 krijgen een groen exemplaar, bij diesels zijn er meer mogelijkheden. De ANWB meldt op haar website dat het er globaal op neerkomt dat zelfontbranders van na 31 december 2005 een groene sticker krijgen, een diesel die na 31 december 1999 geproduceerd is komt in aanmerking voor een gele Umweltplakette en wie met een diesel van na 31 december 1995 rijdt zal genoegen moeten nemen met een rode sticker. Overigens kant het voorkomen dat auto's met rode of gele sticker net als auto's zonder sticker geweerd worden uit het stadscentrum. Een Umweltplakette is in Nederland verkrijgbaar bij de TÜV en de DEKRA, bij de eerste organisatie kost de sticker 18,65 euro, bij DEKRA bent u 12,50 euro kwijt. Op de site van het Umweltbundesamt staat in welke 20 Duitse steden de milieuzones ingesteld worden.
Plaats een reactie
Lees ook
Koopgids
Dit zijn de beste kleine auto's op de prijslijst
Mijn eerste auto
Carla kreeg op haar achttiende verjaardag een Fiat 124 cadeau van haar tante
Autotest
Dubbeltest: Kia EV6 GT vs. Zeekr 7x – Premium power voor een bescheiden budget
Achtergrond
Hoe Irmscher met een Omega-neus het leven van de Opel Manta wilde rekken
Autotest