Mercedes-Benz presenteert EQ C

Het begin van het EQ-tijdperk

Mercedes-Benz EQC
Mercedes-Benz EQCMercedes-Benz EQCMercedes-Benz EQCMercedes-Benz EQCMercedes-Benz EQCMercedes-Benz EQCMercedes-Benz EQCMercedes-Benz EQCMercedes-Benz EQCMercedes-Benz EQCMercedes-Benz EQC
Mercedes presenteerde in september 2016 op de autosalon van Parijs de EQ Generation, een voorbode voor de elektrische toekomst van het merk. Nu is het tijd voor de productieversie van die voorbode: dit is de langverwachte EQ C!

Mercedes plakt de 'C' daarmee vast aan het 'EQ' dat de verzamelnaam wordt voor alle elektrische en verregaand autonome modellen van het merk. De 'C' verwijst hier naar het segment waarin de auto valt. De EQ C is een compacte SUV die qua formaat vergelijkbaar is met de GLC, maar daarmee verder geen banden heeft.

Bij de presentatie van de Generation EQ gaf Mercedes al aan dat de Generation EQ zonder al te veel wijzigingen in productie zou gaan en het merk heeft woord gehouden. De verschillen komen vooral tot uiting in het verdwijnen van zaken die voor een productiemodel nu eenmaal niet zo handig zijn. Een wat minder futuristische kop en kont plus de toevoeging van handige items waaronder deurgrepen en buitenspiegels volstonden voor Mercedes. De verchroomde, traditioneel ogende grille valt daarbij meteen op. Ook de aan elkaar verbonden achterlichtunits zijn een opvallend detail, maar vooral de verlichting aan de voorzijde mag er zijn. Die zijn namelijk met elkaar verbonden door een verlichte rand in de grille. Dat is een detail dat we sinds de Mercury Villager uit de jaren 90 niet meer hebben gezien. Zelfs de wielen van het grijze exemplaar lijken op de concept-car en vallen op door hun blauwe accenten. De witte auto op de persfoto's heeft ander lichtmetaal, maar ook die wielen zijn verre van alledaags.

De EQ C oogt opvallend langgerekt en dat is niet alleen maar schijn, want met een lengte van 4.761 mm, een breedte van 1.886 mm en een hoogte van 1.624 mm is de EQ C daadwerkelijk wat langer en lager dan een GLC. De wielbasis is met 2.873 mm wel gelijk aan dat model, maar de EQ C is wel een stuk zwaarder dan z'n regulier aangedreven broertje en heeft een leeggewicht van 2.425 kg. 650 kg daarvan komt voor rekening van de accu's.

'De koplampen zijn met elkaar verbonden door een verlichte rand en dat is een detail dat we sinds de Mercury Villager uit de jaren 90 niet meer hebben gezien'

Die accu's worden gemonteerd op een platform dat speciaal voor EV's is ontworpen en in de toekomst ook onder andere EQ-modellen wordt geschoven. De aandrijving ligt in handen van twee elektromotoren die elk een as voor hun rekening nemen. Samen zijn ze goed voor 300 kW (408 pk) en 765 Nm, wat resulteert in een 0-100-tijd van 5,1 seconden. Daarmee hoeft Tesla zich nog even geen zorgen te maken, maar bovengemiddeld snel is de EQ C natuurlijk wel. De motoren worden gevoed door een accupakket van 80 kWh en daarmee komt de EQ C bij een opgegeven verbruik van 22,2 kWh per 100 km 'meer dan 450 km' ver volgens de oude NEDC-norm. Onder het WLTP-regime moet daar zo'n 400 km van overblijven. Om die waardes ook daadwerkelijk te kunnen halen, krijgt een van de vijf beschikbare rijprogramma's de naam 'Max Range', terwijl een zogenaamd 'haptisch' gaspedaal de bestuurder middels trillingen tot loslaten maant als daar aanleiding voor is. De mate van energieterugwinning onder het uitrollen, en dus de mate van afremmen als dat gebeurt, laat zich instellen met de flippers aan het stuur. Als de accu eenmaal leeg is, moet de auto in zo'n 40 minuten weer van 10 naar 80 procent kunnen worden opgeladen.

'Onder het WLTP-regime moet de auto nog altijd zo'n 400 km ver kunnen komen'

Als moderne en zelfs vooruitstrevende Mercedes ontkomt de EQ C natuurlijk niet aan het MBUX-multimediasysteem waar Mercedes bij de introductie van de A-klasse zo trots op was. De Mercedes-Benz Uxer Experience krijgt er een paar specifiek op elektrisch rijden toegespitste functies bij, zoals een navigatiesysteem dat kan helpen bij het plannen van gunstige routes en het verkrijgen van inzicht over de energiestromen. Zoals we tegenwoordig van Mercedes gewend zijn, komt die informatie tot je via een grote, brede 'schermbalk', waarvan het linkerdeel achter het stuurwiel huist en in basis als instrumentarium dienstdoet. Blauwe ledstrepen zorgen voor een futuristische sfeer, maar heel buitenaards oogt het EQ C-binnenste niet. Mercedes houdt vast aan de zaken die de interieurs van het merk zo fraai maken, al krijgt de elektrische nieuwkomer geen ronde, maar rechthoekige ventilatieroosters mee.

De productie van de EQ C moet volgend jaar van start gaan in Mercedes' bestaande fabriek in Bremen. Het duurt dan ook nog wel even voordat de auto bij de Nederlandse dealers staat en ontkomen aan de '4-procent-beperking' voor zakelijke rijders die volgend jaar ingaat, is er uiteraard niet meer bij. Toch blijft de auto juist voor zakelijke rijders interessant. Zij krijgen steeds meer keuze, want naast de bekende Tesla's kennen we inmiddels ook de nu al razendpopulaire Jaguar i-Pace. Qua prijs zal de EQ C hoogstwaarschijnlijk vergelijkbaar zijn met de Model S en genoemde Jaguar, die vlak onder de ton opereren. In de nabije toekomst wordt dit boeiende segment aangevuld met de Audi e-tron en BMW's iX3.

Video

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (210) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum