Mercedes-Benz EQB: elektrische GLB eind dit jaar op de markt

Grote broer van de EQA

Mercedes-Benz EQB
Mercedes-Benz EQBMercedes-Benz EQBMercedes-Benz EQBMercedes-Benz EQBMercedes-Benz EQBMercedes-Benz EQBMercedes-Benz EQBMercedes-Benz EQBMercedes-Benz EQBMercedes-Benz EQBMercedes-Benz EQBMercedes-Benz EQBMercedes-Benz EQBMercedes-Benz EQBMercedes-Benz EQB

Aan de vooravond van Auto Shanghai presenteert Mercedes-Benz de elektrische EQB. Dat is de volledig elektrische versie van de GLB en dat betekent dat het modellenaanbod van Mercedes-Benz een elektrische zevenzitter rijker is. Hij is vooralsnog alleen in Chinese trim gepresenteerd, maar komt ook naar Europa. De voor de Europese markt bestemde EQB volgt later dit jaar. Nederland kan 'm eind dit jaar tegemoet zien.

De EQB schittert straks naast het hagelnieuwe elektrische vlaggenschip van Mercedes-Benz, de EQS, op de beursvloer van Sjanghai. De EQB is in tegenstelling tot de EQS niet volledig als EV ontwikkeld. De EQB deelt zijn platform namelijk met de GLB, in feite zoals de elektrische EQA is gebaseerd op de GLA. Net als bij de GLA, EQA en GLB zit onder de EQB dus het MFA2-platform dat ook geschikt is voor verbrandingsmotoren.

Mercedes-Benz EQB

Mercedes-Benz EQB

We beginnen met het uiterlijk van de EQB. Hoewel de buitenkant vooral overeenkomt met dat van de GLB, heeft Mercedes-Benz zijn nieuwe EV toch een deels eigen gezicht gegeven. De relatief kleine vierkante koplampen van de GLB hebben het veld moeten ruimen. De EQB heeft een front met plattere en bredere kijkers die aan elkaar zijn geknoopt door een ledstrip. Daaronder zit een dichte, hoogglans zwarte plat dat als een soort masker fungeert. Ook de achterkant vertoont enige overeenkomsten met de GLB. Ook hier dus vrij platte achterlichten die net als de verlichting aan de voorkant dank zij een brede rode strip min of meer uit één geheel lijkt te bestaan. De kentekenplaat verhuist een verdieping omlaag en zit in de achterbumper. De EQB is 4,68 meter lang en is daarmee dankzij afwijkend bumperwerk enkele centimeters langer dan de GLB.

De EQB zoals die nu in China is gepresenteerd en door de joint-venture Beijing Benz Automotive wordt gebouwd, heeft elektrische aandrijflijn van 292 pk. In Europa komt de EQB in ieder geval beschikbaar met voor- en vierwielaandrijving. Mercedes-Benz maakt al melding van "versies met meer dan 272 pk". De accucapaciteit bedraagt in Europa straks 66,5 kWh. Daarmee is het accupakket net zo groot als in de EQA. De EQA is leverbaar als 190 pk en 375 Nm sterke 250. We mikken er op dat ook de EQB zo'n 250-variant krijgt. Daarnaast spreekt het Das Haus al van een 350-versie. Mogelijk is dit de 272 pk sterke uitvoering. Die EQB 350 4Matic komt in ieder geval 419 WLTP-kilometers ver op een acculading. Het accupakket is met wisselstroom (AC) met een laadvermogen tot 11 kW op te laden. Snelladen kan met een laadvermogen van maximaal 100 kW.

Mercedes-Benz EQB

Mercedes-Benz EQB

Net als de GLB komt de EQB als vijf- en als zevenzitter op de markt. De bagageruimte van de vijfpersoons meet 495 liter, die van de zevenpersoons 465 liter. Gooi je de achterbank plat, dan kun je in de vijf- en zevenzitter respectievelijk 1.710 liter en 1.620 liter aan bagage kwijt. Optioneel levert Mercedes-Benz de EQB met een over 14 centimeter verschuifbare tweede zitrij. Hiermee is de bagageruimte met maximaal 190 liter te vergroten. Het interieur zorgt voor weinig verrassingen, het komt immers overeen met dat van de GLB.

De in Europa te verkopen EQB rolt later dit jaar in Hongarije van de band. Prijzen en uitgebreide technische specificaties volgen in aanloop naar de marktintroductie die tegen het eind van dit jaar plaatsvindt.

PRIVATE LEASE Mercedes-Benz EQB

Mercedes-Benz
Mercedes-Benz EQB 250 Business Line (5D/CVT)
€ 879
 

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (30) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum