Meer details volgende McLaren F1 hypercar

McLaren MP4-12C GT3
Bij de opening van de McLaren-dealer in Brussel vertelde McLaren-designer Frank Stephenson al vol vuur over de hypercar die zijn merk in de nabije toekomst op de markt brengt. Inmiddels is er weer meer over de auto bekend.

McLaren zet qua motorisering hoog in. Volgens Autocar ontwikkelt de Engelse fabrikant een 5,0-liter V8 met een vermogen van 800 pk, oftewel 160 pk per liter. Schakelen gaat via een zeventrapsautomaat met dubbele koppeling. De sprint naar 100 km/h zou de supercar in 2,8 seconden klaren, 160 km/h staat na 5,5 seconden op de teller en in 20 seconden doorbreekt de super-McLaren al de magische grens van 200 mijl per uur (330 km/h).
De hypercar krijgt net als de McLaren MP4-12C een cijfer/letter combinatie als naam. Nog een overeenkomst met dat model: het koolstofvezel monocoque. De luxe in de cockpit blijft tot een minimum beperkt, zodat het gewicht zo laag mogelijk blijft. Net als in de F1 heeft de hypercar veel glas voor een zo goed mogelijk zicht rondom. Volgens McLaren ziet de topper van het gamma er 'functioneler en agressiever' uit dan de MP4-12C. Wel is het zo dat de hypercar designelementen van de MP4-12C en de legendarische F1 meekrijgt. McLaren zou inmiddels al hittetests met het nieuwe topmodel in Bahrein hebben uitgevoerd. In 2014 moet de nieuwe McLaren bij de dealers staan.

'Veyron en Enzo-opvolger inferieur'

Op papier is de Bugatti Veyron natuurlijk de concurrent van de 'no limits car', zoals Stephenson het nieuwe topmodel noemt. Maar de ontwerper ziet dat heel anders, bleek tijdens ons interview: "De Veyron kun je niet in dezelfde zin noemen als onze 'no limits car'. Onze auto is op alle gebieden superieur aan de Veyron, die slechts is neergezet met bepaalde doelstellingen in het achterhoofd. Bugatti wilde per se een auto die 1000 pk heeft en een top van dik 400 km/h en dat is geen goed uitgangspunt bij het ontwikkelen van een supercar."
Is de opvolger van de Ferrari Enzo dan misschien een concurrent volgens Stephenson? "Nee, wij zijn veel verder dan Ferrari. Ze schijnen eind dit jaar hun Enzo-opvolger te laten zien, maar qua techniek zitten ze niet op ons niveau."

Video

Lezersreacties (26) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.