Meer details Porsche Cayenne bekend
De Cayenne is klaar voor de start. De off road-Porsche is met recht een echt sport utility vehicle, waarbij sport niet alleen staat voor sportief in het terrein rijden, maar ook sportief op het asfalt. De gegevens van de Cayenne zijn nu allemaal bekend, alleen de prijs niet.
Tekst Henny Hemmes
Porsche had in 1955 al vierwielaandrijving in de 957, maar nu is vierwielaandrijving verwerkt in een wel heel ander soort Porsche. In één die eruitziet als een hoogpotige stationwagon en in de categorie sport utility vehicle valt. De Porsche Cayenne moet die aanduiding dubbel en dwars eer aan gaan doen, want sport betekent bij Porsche niet zo zeer sportief terreinrijden, maar vooral sportief gedrag op asfalt.
De Cayenne is het eerste vijfdeurs model van Porsche en moet het leven van de BMW X5, de Mercedes M-klasse en de Range Rover, met een perfecte mix van on- en off-roadkwaliteiten, zuur gaan maken.
Van de Cayenne komen twee versies, de S en de Turbo. Beide zijn uitgerust met een 4,5-liter V8. Die levert in de S 340 pk en heeft een maximumkoppel van 420 Nm bij 2500-5500 tpm. De V8 levert met behulp van twee turbo's 450 pk en een maximumkoppel van niet minder dan 620 Nm bij 2250-4650 tpm. Met die laatste versie is Porsche qua vermogen al zijn concurrenten de baas. Die moeten het in hun snelste uitvoeringen (BMW X5 4.6 en ML 55 AMG) met maximaal 347 pk doen.
De Cayenne S legt weliswaar 2245 kg in de weegschaal, maar voltooit de sprint van 0-100 km/h binnen 7,2 seconden, terwijl zijn top op 242 km/h ligt. Met het geweld van de bi-turbo onder de kap doet de 2355 kg zware Cayenne Turbo over de sprint slechts 5,6 seconden en haalt hij een topsnelheid van 266 km/h.
Een geavanceerde wielophanging is daarbij natuurlijk een eerste vereiste. De Cayenne is dan ook uitgerust met dubbele dwarsarmen aan een apart subframe vóór en een multilink-achteras, die eveneens via een subframe aan de carrosserie is bevestigd. Daarnaast is het onderstel van de Turbo standaard luchtgeveerd, terwijl luchtvering voor de S een optie is.
Een dergelijke luchtvering kwamen we ook al tegen bij de Audi Allroad. Op de Cayenne biedt deze zes verschillende hoogtes met een bereik van 116 mm.
In combinatie met de luchtvering is ook het nieuw ontwikkelde variabele dempingssysteem Porsche Active Suspension Management (PASM) beschikbaar. Dit systeem past continu de dempingskracht aan, afhankelijk van wegdek en rijstijl. Daarbij is er keuze uit Comfort, Normaal en Sport.
Communicatie
De Cayenne is uitgerust met permanente vierwielaandrijving PTM (Porsche Traction Management). Hierbij wordt 62 % van de aandrijfkracht naar de achterwielen en 38 % naar de voorwielen gestuurd. Via een elektromotorisch bediende en elektronisch geregelde lamellenkoppeling kan de aandrijfverdeling, afhankelijk van de omstandigheden variëren. Zonodig wordt dus al het vermogen ofwel naar de voor- ofwel naar de achterwielen gestuurd. PTM speelt dus een beslissende rol bij de rijdynamiek van de Cayenne. Als optie is trouwens een sperdifferentieel voor de achteras leverbaar.
PTM communiceert trouwens constant met het Porsche Stabiliteits Management (PSM), maar PSM grijpt pas in het grensbereik van de wegligging in. PSM stuurt ABS, ASR en ABD aan.
Terreinkwaliteiten
Voor het rijden in zwaarder terrein grijpt het PTM terug op de standaard in de tussenbak geïntegreerde lage gearing. Door het inschakelen van de zogenaamde 'Low Range'-functie via een schakelaar op de middenconsole, worden automatisch de diverse regelsystemen op het gebruik in het terrein afgestemd. PTM schakelt over op de terreinoverbrenging en kiest bij de regeling van de sperren voor een speciaal terrein-referentieveld. PSM reageert met een op extra tractie afgestemd terrein-ABS en terrein-ABD, terwijl de luchtvering automatisch wordt verhoogd tot het terreinniveau.
Wanneer de off-roadschakelaar nogmaals wordt ingedrukt, wordt een volledige langsblokkering geactiveerd. In die stand is de bodemvrijheid 27 cm en bedraagt de aanloophoek maximaal 32 graden en de afloophoek 27 graden. De overloophoek tussen de assen van 155 graden zorgt ervoor dat er ruimte blijft tussen de onderkant van de auto en de ondergrond.
Met een speciaal afdichtconcept, een hooggeplaatste luchtinlaat, een hooggeplaatste transmissie-ontluchting en volledig afgesloten dorpels heeft de Cayenne bovendien een doorwaaddiepte van 50 cm en in de stand voor zwaar terrein bedraagt die zelfs 55,6 cm.
Op papier ziet de Cayenne er wel heel goed uit. Nu nog wachten op de eerste rij-impressie, die we tegen het eind van dit jaar zullen kunnen maken.
Had je deze auto's al gezien?

Porsche Cayenne 3.0 E-Hybrid | PASM LUCHTVERING | SPORTCHRONO| PANORMA/SCHUIF-KANTELDAK | 18-WEG STOELEN | ACHTERRUITRIJCAMERA | ADAPTIEVE CRUISE-CONTROL | NL AUTO | APPLE-CARPLAY |
- 2021
- 52.489 km

Porsche Cayenne E-Hybrid Platinum Edition
- 2023
- 28.500 km

Porsche Cayenne 3.0 E-Hybrid 476pk Platinum Edition Leder Panorama dak Luchtvering Comfortstoelen Electrisch Navigatie
- 2023
- 55.500 km