Lucid Gravity binnenkort te bestellen

EV-bouwer laat opstartproblemen langzaamaan achter zich

Lucid Gravity

De elektrische SUV van Lucid, die naar alle waarschijnlijkheid Gravity gaat heten, is vanaf begin volgend jaar te bestellen. Daarbij meldt de CEO van het merk dat het volgende week meer bekendmaakt over zijn aanstaande SUV, die nu nog onder de noemer 'Project Gravity SUV' door het leven gaat. Ondertussen zet Lucid rasse schreden als beginnende autofabrikant, al gaan die wel gepaard met groeipijnen.

Door eerder speurwerk in de patentdatabanken konden we je in maart 2021 al laten zien hoe het tweede model van Lucid, de Gravity, eruit komt te zien. Nu weten we wanneer de SUV van het merk te bestellen is: vanaf begin 2023. De productie van de Gravity moet in de loop van 2024 beginnen. De verwachting daarbij is dat de eerste exemplaren naar de thuismarkt van het Amerikaanse merk gaan, alvorens de leveringen elders beginnen. We weten nog niet geheel zeker of de SUV, net als de Air, naar Europa komt.

Eerst maar zien hoe de nieuwbakken fabrikant Lucid de opstartproblemen het hoofd weet te bieden. Aanvankelijk wilde het merk in 2022 20.000 auto's produceren, maar door onder meer leveringsproblemen van onderdelen moest Lucid dat doel stevig naar beneden bijstellen. Er zit inmiddels een stijgende lijn in de productie-aantallen, waardoor de Amerikanen nu hopen dit jaar aan de 7.000 exemplaren te komen. Afgelopen kwartaal (Q3 2022) leverden ze 1.398 Lucids Air af, goed voor een omzet van 196 miljoen dollar.

Honderden miljoenen verlies

Daartegenover schrijft het merk in dezelfde periode een netto verlies van 670 miljoen dollar. Toch is er reden tot positiviteit: de omzet van het merk bedroeg in Q4 van 2021 nog 232.000 dollar. Dat geld kwam vermoedelijk van de Air, want de productie daarvan begon pas aan het einde van vorig jaar.

Lucid Air

Lucid Air

Bijna een jaar later is die op gang gekomen, maar nog lang niet zo goed als eerder gepland. Wel blijft er een stijgende lijn in zitten: Lucid produceerde 2.282 auto's in Q3 2022, veel meer dan in Q1 of Q2. Daarbij verwacht het merk in Q4 voldoende auto's te produceren én af te leveren om tot het bijgestelde productiedoel van 7.000 stuks over heel 2022 te komen. Ter illustratie: aan Automotive News laat Lucid-CEO Peter Rawlinson weten dat het merk in Q3 drie keer meer auto's produceerde en twee keer meer  dan in Q2.

Werk aan de winkel

Toch heeft Lucid nog veel werk in te halen. Het heeft 34.000 reserveringen voor de Air liggen en binnenkort komen daar reserveringen voor de Gravity bij. Bovendien: tijdens een evenement dat volgende week plaatsvindt geeft Lucid niet alleen meer vrij over de Gravity, maar presenteert het ook de nieuwe instappers van de Air. Die worden significant goedkoper dan de momenteel bestelbare versies en drijven naar verwachting de vraag verder op.

CEO Rawlinson ziet het wel zitten. Afgelopen kwartaal bewees zijn bedrijf volgens hem voor het eerst dat het in staat is om meer dan 300 auto's per week te bouwen. Weet het bedrijf zich los te weken van de door hem genoemde opstartproblemen en valt de onderdelenaanvoer mee, dan zullen de productie-aantallen over Q4 van 2022 nog wat rooskleuriger zijn. Om nog maar niet te spreken over 2023, wanneer het merk de instapper van de Air gaat bouwen. We gaan het meemaken.

Lezersreacties (6) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.