Let hierop bij een gebruikte Peugeot 2008 (2013-2019)

Peugeot 2008 1.2 Puretech Allure 110 pk

In 2013 presenteerde Peugeot zijn eerste compacte SUV. Het doel: liefhebbers van dit type auto verleiden zonder de eigenaars van een 207 SW ín de wielen te rijden. Hoe 'doet' de gebruikte Peugeot 2008 het?

De 2008 verscheen negen jaar geleden en is sindsdien een van de succesnummers van Peugeot. De eerste generatie vind je in grote aantallen tweedehands, tegen aantrekkelijke prijzen. Goed uitgerust en veelzijdig, betrouwbaar in diesel.

Redelijk dynamisch rijgedrag

De 2008 blijft de meest begaafde kleine SUV van zijn generatie. De scherpe vooras, de nauwkeurige besturing en de beheerste carrosserie dragen bij aan zijn goede gedrag in bochten. Een gedrag dat meer dynamiek dan comfort vooropstelt...

Bij de lancering van de auto in 2013 bood Peugeot maar liefst drie diesels aan: de 1.4 HDi met 68 pk en de 1.6 e-HDi met 92 en 115 pk. In 2015 maakten deze motoren plaats voor een nieuwe generatie BlueHDi-diesels, die met 100 en 120 pk wat krachtiger waren. Qua benzinemotoren heb je altijd de 1.2 PureTech, in versies met 90, 110 of zelfs 130 pk. Naast handgeschakelde bakken zie je ook gerobotiseerde handbakken naast volledig automatische transmissies. Sommige mensen moeten wennen aan het schakelen van de automatische handbak. Defecten aan deze ETG5-transmissie zijn ernstiger wanneer een interne servomotor in staking gaat, wat vaak gebeurt.

Let op schokdempers vóór

Wat schokdempers betreft, kregen veel vroege 2008’s een probleem met de schokdempers aan de voorzijde, soms al voordat de 40.000 km werd bereikt. Je hoorde dat aan een tik. Het probleem werd destijds erkend door de fabrikant. Check dus voor aankoop dat ze zijn vervangen, anders kost het je een paar honderd euro en nog meer als de veerpootlagers beschadigd zijn. AutoBild had een duurtest-2008 1.6 BlueHDi 100 pk waar ze na 80.000 km gingen rammelen. Deze werden onder garantie vervangen met daarbij de opmerking dat het niet vaak voorkwam.

Van onze partner
Nieuwe of gebruikte auto kopen of private leasen?
Je vindt bij auto.nl een groot aanbod in uiteenlopende klassen. Online selecteren, proefrit aan huis, inruil mogelijk, 14 dagen bedenktijd en meer dan 140 servicepunten door het hele land.

Olie en distributieriem

Daarnaast komt een hoog olieverbruik vaak terug. Speciaal bij de auto’s met een 1.2 PureTech-motor van tussen 2014 en 2018 moet je erop letten dat de distributieriem op tijd is vervangen, het liefst voor 160.000 km. Ook moet de olie aan de juiste specificaties voldoen. De riem draait namelijk in de motorolie en verkeerde olie kan de distributieriem aantasten. Er is een terugroepactie geweest om dit probleem aan te pakken.

Op de BlueHDi van na 2015 licht regelmatig het waarschuwingslampje op dat aangeeft dat de tank is beschadigd of dat de brandstofpomp defect is. Dit kan met zich meebrengen dat het hele injectiesysteem moet worden vervangen, een kostbare ingreep. Ook de eerdere 1.6 e-HDi 115 ondervond injectieproblemen, tot eind 2013. Deze manifesteerden zich door schokken bij het accelereren. Vervanging van deze onderdelen kost je ook enkele honderden euro’s.

Kijken we naar het infotainmentsysteem, dan hebben we ondervonden dat het traag reageert. Een update is hierbij de oplossing.

Andere ergernissen tref je aan bij de verlichting, waarbij de Peugeot 2008 onder het gemiddelde scoort. Dat kan zowel voor als achter zijn. De koplampen worden dan weer minder vaak als problematisch vermeld.

Voortijdige slijtage van onderdelen

Zoals gebruikelijk bij Peugeot waren er in alle jaargangen veel mankementen aan de remschijven, met als gevolg dat er vanaf het vijfde jaar steeds meer klachten kwamen over de effectiviteit en uniformiteit van de bedrijfsremmen. Corrosie van de remleidingen komt vrijwel nooit voor. De remslangen zijn aan de andere kant onberispelijk en ook de parkeerrem is effectief.

Bij alle motoren is de koppeling een kwetsbaar onderdeel. Bij intensief stadsgebruik moet deze soms na 50.000 km worden vervangen. Bij een occasiontest hebben we ook al te maken gehad met een exemplaar waarvan de koppeling niet fris meer was.

Kijken we naar het interieur, dan zien we dat de Peugeot 2008 qua materialen afwisselt tussen goed (geschuimd materiaal van de dashboardstrip) en zeer middelmatig (kunststof van de middenconsole). De samenstellingen zijn op sommige plaatsen vrij onnauwkeurig. Rammeltjes van interieurdelen komen voor vanaf 50.000 km. Je hoeft het niet te laten repareren, maar het kan wel een bron van ergernis worden. Modellen van na de facelift in 2015 zijn in dat opzicht beter, omdat dergelijke kwaliteitspunten zijn verbeterd.

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Welke motor neem je voor de Peugeot 2008?

Het mag duidelijk zijn: als je op zoek bent naar een Peugeot 2008 van de eerste generatie heb je qua motoren een ruime keuze. De minst sterke motoren (zowel benzine als diesel) zullen voor normaal gebruik voldoen. Rijd je veel op de snelweg of rijd je vaak met meerdere mensen of volle bepakking door heuvelachtig land, dan zul je de sterkere versies waarderen.

Goed onderhoud belangrijk

Subjectief gezien is de Peugeot 2008 een mooi gemaakte compacte SUV met slimme details, objectief gezien is voorzichtigheid geboden. Hij kent veel tevreden gebruikers. Het aantal auto’s zonder defecten is echter onder het gemiddelde, terwijl het aantal voertuigen met lichte tot ernstige klachten altijd boven het gemiddelde ligt. Je wapent je er het beste tegen door altijd de onderhoudshistorie op te vragen en liefst ook de facturen. Dan heb je een goed beeld van de technische staat van de auto.