Leo Roeks, Ford Performance Director Europe

We moeten alle vormen van innovatie omarmen

Autoweek 2 2019 Ford Leo Roeks
AutoWeek 02 2019
AutoWeek 02 2019

Je leest het in AutoWeek 02 2019

Sinds 2017 staat de Belg Leo Roeks aan het hoofd van de Ford Performance-afdeling in Europa en hij is niet van plan om gas terug te nemen. Integendeel zelfs.

U bent Europees directeur van Ford Performance. Wat houdt dat allemaal precies in?

“Ik sta inderdaad aan het hoofd van de Europese poot van Ford Performance. Dat betekent dat mijn team Performance-varianten ontwikkelt van auto’s die onder de verantwoordelijkheid van Ford of Europe vallen. Concreet zijn dat B-segmenters zoals de Fiesta ST en C-segmenters zoals de Focus ST en RS, die wij voor de hele wereld ontwikkelen.”

Impliceert u dat auto’s als de Edge ST, die in Amerika werd bedacht, niet naar Europa zullen komen?

“Dat valt eigenlijk niet onder mijn verantwoordelijkheden, maar inderdaad komt die auto niet naar Europa. Waar de ­Performance-variant in kwestie wordt ­ontwikkeld, heeft niets te maken met de afzetmarkt. Europa krijgt de Mustang en de GT toch ook, hoewel dat duo grotendeels in de States werd geconcipieerd. Het idee dat ze aan de andere kant van de oceaan meer leuke Fords krijgen dan wij in Europa, klopt dus niet.”

Stel, u krijgt carte blanche om een Performance-versie naar keuze te ontwikkelen. Welke kiest u?

“Je verwacht hier allicht een spectaculair antwoord, maar ik zou toch voor een C-segmenter op Focus-basis gaan. Groot genoeg, maar ook niet té, gezegend met een kwieke besturing en lineaire prestaties. Kortom, de attributes, zoals wij datgene noemen wat de inzittenden ervaren, moeten in balans zijn – van de acceleratie en het geluid tot aan de bewegingen van het koetswerk toe.”

Beschrijft u nu niet gewoon de Focus RS?

“Maar dan met meer vermogen, want daar hou ik wel van. En of dat nu louter van een verbrandingsmotor of ook van elektrificatie komt, maakt niet zo veel uit. Toegegeven, het is een uitdaging om nieuwe bouwstenen toe te voegen. En het klopt ook dat het karakter van een geëlektrificeerde auto anders is. Maar we kunnen niet om de wetgeving heen: de gemiddelde CO 2-uitstoot van onze vloot moet omlaag, ook bij Ford Performance.”

En wat dan met een volelektrische ST of RS? Houdt u die voor mogelijk?

“Als het ooit zover komt zeker. We moeten alle vormen van innovatie omarmen, net zoals we dat vandaag al doen. Beschouw ons dus zeker niet als een klassiek huis dat louter op oude principes teert. De driecilinder van de Fiesta ST is allesbehalve klassiek, met zijn cilinderuitschakeling (een unicum op een driepitter; red.) en zijn actieve uitlaat. Op dat elan moeten we verder denken, om onze targets qua prestaties te laten rijmen met lage verbruiksen emissiecijfers.”

En toch heeft de Ford GT, jullie pronkstuk, een klassieke V6 met turbo’s ...

“De GT is echt veel meer dan alleen zijn motor. Daar spreken we over lichtgewicht materialen, die gaandeweg naar de rest van het gamma zullen doorfilteren. Carbon is natuurlijk leuk, maar dat vind ik persoonlijk een beetje afgezaagd, omdat iedereen het gebruikt. Gelukkig zijn er ook mengvormen en tal van andere materialen die je overal in kunt verwerken. Bovendien zal de echte revolutie volgens mij niet van de motor an sich komen, maar van de besturingssystemen. En dan heb ik het niet over die van het infotainment­systeem (lacht).”

Is de klassieke V8, zoals die in de Mustang ligt, op termijn nog houdbaar gezien de al maar strengere emissieregels?

“Dat ligt aan zo veel verschillende factoren dat er geen eenduidig antwoord te formuleren valt. Ik kan alleen zeggen dat we nog geen pensioenstrategie voor de V8 hebben, ook al is het duidelijk dat bepaalde markten dat type motor stilaan beginnen te weren. Denk onder meer aan Denemarken, maar ook aan Nederland, waar de Mustang V8 fiscaal onder druk staat. Of dat even­wel betekent dat de achtcilinder ook elders moet verdwijnen, daar heb je op dit moment een glazen bol voor nodig.”

Beter nog: er is een Bullitt-special van de Mustang onze kant op gekomen, mét V8 en Shelby-techniek.

“Inderdaad, die is er inmiddels en zelfs ook voor Nederland. Je zult ook zien dat de ­aanpak voor speciale edities globaler gaat worden. Vroeger gebeurde het inderdaad al eens dat bepaalde uitvoeringen in Amerika bleven hangen, maar dat proberen we te vermijden. Beschouw het maar als de ­ultieme bevestiging dat het nog lang niet is gedaan met de stuurmansauto’s. ICE’s of internal combustion engines zullen altijd een deel van de taart blijven uitmaken, wat op zijn beurt ruimte creëert voor echte driver’s cars.”

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

PRIVATE LEASE Ford

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.