Lagere bijtelling dan zeven procent nodig voor EV

Tienduizendste Nissan Leaf
De invoering van een bijtellingstarief van zeven procent hangt als een donkere wolk boven de volledig elektrische auto. Voorstanders vrezen instorting van de EV-verkopen. Staatssecretaris Weekers van Financiën lijkt deze vrees te begrijpen.

In een interview in het Algemeen Dagblad van vandaag zegt Weekers over de bijtelling over volledig elektrische auto's: "Ik ben bereid om de bijtellingsverhoging van 0 naar 7 procent bij te schaven. Er valt met mij over een extra schijf of regeling te praten, maar dan moet er iets anders worden geschrapt."

De RAI Vereniging reageert in de krant: "Waar deze EV's nu nog zeer interessant zijn voor de zakelijke rijder vanwege hun fiscale stimulering, zal de markt voor volledig elektrische auto's bij een bijtelling van 7 procent waarschijnlijk volledig tot stilstand komen."

De woorden van de staatssecretaris stroken met een gelekt concept-energie akkoord, waar de NOS in juli de hand op had gelegd. Daarin werd al gesproken over een bijtellingstarief van drie procent voor volledig elektrische auto's en een tarief van acht procent (één procent hoger dan tot nu toe gezegd) voor auto's met een CO2-uitstoot van 49 g/km of minder.

Het bijtellingstarief van 0 procent voor de zuinigste plug-in hybrides en volledig elektrische auto's zorgt voor een ware run op die auto's in ons land. Van de voor Europa bestemde exemplaren van auto's als de Mitsubishi Outlander PHEV en de Volvo V60 Plug-in Hybrid gaat het overgrote deel naar ons land, zodat zo veel mogelijk mensen bij registratie dit jaar nog van de nul procent bijtelling kunnen profiteren.

Lezersreacties (50)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.