Lada presenteert uitgeklede Granta zonder ABS en airbags

Nieuwe Classic

Lada Granta

Lada heeft de productielijn van de Granta weer aangeslingerd. Daarbij introduceert Lada direct een nieuwe basisuitvoering die deels kaler is dan ooit, maar anderzijds ook weer rijker is uitgerust dan de vorige basisversie.

Renault Group heeft een dikke streep gezet door al zijn Russische activiteiten. Zijn belang in het moederbedrijf van Lada (AvtoVaz) werd overdragen aan NAMI, het Russische Centrale Onderzoek- en Ontwikkelingsinstituut voor auto's en aandrijflijnen. Lada heeft de productie van de Granta weer opgestart en introduceert daarbij direct een opvallend uitgeklede Classic-uitvoering.

Hoewel de Granta Classic stuurbekrachtiging heeft en standaard is uitgerust met extra's als elektrisch bedienbare zijruiten voor, elektrisch verwarmbare en inklapbare zijspiegels, zijn er ook een boel voorzieningen geschrapt. Zo heeft de Granta Classic geen airbags of ABS en zelfs gordelspanners en een startonderbreker schitteren door afwezigheid. De Granta Classic staat op 14-inch stalen wielen met doppen en oogt vanbuiten een stukje frisser dan de vorige basisuitvoering doordat meer onderdelen in de carrosseriekleur zijn uitgevoerd, denk aan de deurhendels en zijspiegelkappen. Airco was op de basisversie voorheen als optie te krijgen, maar is op de nieuwe vereenvoudigde basisversie niet meer leverbaar. 15-inch lichtmetalen wielen zijn de enige optie.

De Lada Granta Classic heeft altijd een 90 pk sterke 1.6 onder de kap, een achtklepper die is gekoppeld aan een handgeschakelde vijfbak. Ook opvallend: de Granta Classic zakt van emissieklasse Euro5 terug naar Euro2. De 1.6 lust nu weer benzine met octaangetal 92 in plaats van 95.  De Granta Classic is er als sedan, als vijfdeurs liftback en als stationwagen (SW). De Classic-smaak gaat aan de neus van de vijfdeurs hatchback voorbij. De Granta Classic Sedan is de goedkoopste van het stel en kost omgerekend zo'n €11.500, wat volgens Lada zo'n €1.700 minder is dan de vorige Granta Classic. Daarmee is het nu de goedkoopste auto op de Russische markt. Lada zegt met de nieuwe Granta Classic ook een concurrent voor gebruikte auto's in het aanbod te hebben. Lada levert de Granta straks overigens ook weer in rijker uitgeruste versies (Comfort Light, Comfort, Luxe). Die zijn behalve met de achtkleps 1.6 ook met een 106 pk sterke 1.6 met vier kleppen per cilinder te krijgen.

Lezersreacties (47) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.