Laadpalentekort neemt af, wel grote lokale verschillen
Lekker laden
Er is in Nederland op steeds minder plekken nog een tekort aan laadpalen. De laadpalen zijn alleen soms wel wat onevenredig verdeeld ten opzichte van het aantal inwoners. Er zijn opvallende uitschieters.
Wie op zoek is naar een laadpaal, is in de Randstad nog altijd het best op zijn plek, met inmiddels ruim tien laadpalen per 1.000 inwoners. Ook buiten de Randstad is het vinden van een laadpaal steeds vaker een koud kunstje, blijkt uit een analyse van onze collega's van NU.nl. Er zijn flinke uitschieters, vaak bij een toeristische trekpleister. Zo staat het Zeeuwse Sluis met stip bovenaan met 25,7 laadpalen per 1.000 inwoners. Dat is grotendeels te danken aan laadpalen die bedoeld zijn voor toeristen, bijvoorbeeld bij hotels en vakantieparken. Bij Loon op Zand (21,6 palen per 1.000 inwoners) doet de Efteling op een vergelijkbare wijze een duit in het zakje. Op Ameland (18,5 per 1.000) en Texel (15,7 per 1.000) zijn ook relatief veel laadpalen te vinden.
Negatieve uitschieters zijn er eveneens, vooral in het noorden, noordoosten en zuidoosten van ons land. De Friese gemeente Dantumadiel heeft de twijfelachtige eer de minste laadpalen per 1.000 inwoners te hebben. Daar zijn het er 0,9 per 1.000 inwoners, 17 stuks in totaal. Een lokale wethouder verklaart aan Nu.nl dat in zijn gemeente veel mensen een eigen oprit en thuislader hebben en er dus ook minder behoefte is aan openbare laadpalen. Dat verklaart mogelijk mede waarom de aanwezigheid van openbare laadpalen in Groningen, Drenthe en Zuid-Limburg nog wat achterloopt; veel EV-rijders hebben er simpelweg eerder ruimte voor een eigen laadpaal.
Van een laadpalentekort is op steeds minder plekken sprake. De Nationale Agenda Laadinfrastructuur spreekt van zo'n tekort als er in een gebied met minstens 125 huishoudens geen enkele openbare laadpaal is. Dat is op nog 2.300 plaatsen het geval. Dat staat gelijk aan zo'n 15 procent van het totaal. Drie jaar geleden waren er nog 6.000 plekken met een laadpaaltekort.