Klassiekers verbeteren: ja of nee?

On Topic: Upgraden die hap!

Jag by Callum
Een Rolls-Royce Silver Shadow uit 1968 met een V8-biturbo voorzien van cilinderuitschakeling en aan boord alle moderne weelde die je je maar kunt voorstellen. Het verbeteren van klassiekers is iets dat we massaal moeten toejuichen.

Volgende week gaan we in AutoWeek op pad met de Mark 2 by Callum, een gemoderniseerde interpretatie van de Jaguar Mark 2 door Ian Callum, designbaas bij Jaguar. Het ding staat op heftig 17-inch, heeft in de kleur van de koets meegespoten kevlar bumpers met brutale luchthappers in plaats van chique verchroomde exemplaren en een interieur dat is opgeleukt met allerhande elektronische gemakken. Bovendien is hij onderhuids aangepakt, waardoor hij rijdt als een moderne sportauto. De sprint naar 100 km/h doet hij in 5,5 seconden, z'n top ligt bij 230 km/h. Heel fatsoenlijke cijfers, maar vergis je niet: de oorspronkelijke Mark 2 was ook geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Het is dan ook vooral de manier waarop Callums versie tot deze prestaties komt. Dankzij grondige aanpassingen aan aandrijflijn, onderstel en stuurinrichting gedraagt de ogenschijnlijke klassieker zich als een hedendaags auto die zo de fabriek uit komt gereden.

Hoewel de meeste autoliefhebbers nogal preuts zijn op dit gebied, zijn er nog wel een paar auto's die zich uitstekend zouden lenen voor een dergelijke behandeling. Denk eens aan een Citroën DS, maar dan voorzien van allerlei morderne foefjes en hedendaagse techniek. Of een Golfje I. En wat dacht je van een Alfa Romeo Giulia? De Saab 900, misschien? Zaken als moderne roestpreventie, ABS, ESP, klimaatregeling, geciviliseerde motoren, een fijn setje Recaro's, geluidsisolatie en een rigoureuze motorupgrade zouden de kwaliteitsbeleving bij dit soort auto's naar een compleet ander level tillen.

Uiteraard zou het wel door een professional gedaan moeten worden, en dan het liefst door de fabrikant zelf. De Citroën DS viert dit jaar zijn 60-jarige jubileum, de gelegenheid bij uitstek voor een 'verbeterde' versie van de Snoek. Het zou voor mensen die wel klassieker willen rijden, maar niet durven vanwege betrouwbaarheids- en veiligheidsissues een drempel wegnemen om een soortgelijk intitiatief te lanceren. Bovendien heb je op deze manier het beste van twee werelden. Of is de charme van klassiekerbezit juist het aan den lijve ervaren van alle makkes en ongemakken van toen?

Onze stelling luidt:

'Zolang het met respect voor het origineel gebeurt, is het verbeteren van een model alleen maar prijzenswaardig. Zo'n auto kan er toch alleen maar beter op worden?!'

PS: Welke auto zou jij wel van een updgrade willen voorzien?

Ben je het eens of oneens met deze stelling, heb je een vraag hierover of wil je gewoon je ei kwijt, laat het in de reacties hieronder weten. De drie meest relevante inzendingen krijgen een mooi plekje in ons blad en worden van repliek gediend door één van onze redacteuren.

Lezersreacties (77)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.