*UPDATE* 'Japans arrestatiebevel voor topman Renault'

'Carlos Ghosn heeft gerommeld met declaraties'

Carlos Ghosn

De Japanse autoriteiten hebben een arrestatiebevel uitgevaardigd voor topman Carlos Ghosn van de Franse autofabrikant Renault en diens samenwerkingspartners Nissan en Mitsubishi. Dat schrijft de Japanse krant Asahi Shimbun.

Ghosn wordt naar verluidt verdacht van financieel gesjoemel door een lager inkomen te melden dan daadwerkelijk het geval is. Het arrestatiebevel werd uitgevaardigd door de openbaar aanklager in Tokio. Ghosn zou bereid zijn vrijwillig een verklaring af te leggen. Renault kon niet onmiddellijk reageren op de zaak. De openbaar aanklager in Tokio wilde geen commentaar geven. Nissan zou later op de dag een persconferentie willen geven.

De 64-jarige Ghosn behoort tot de meest prominente topmannen uit de auto-industrie. Hij is sinds 2005 topman van Renault en onder zijn bewind werd de alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi gesmeed, waar hij leiding aan geeft. Dit jaar werd zijn contract voor vier jaar verlengd tot 2022.

Beleggers schrokken van de berichtgeving. Op de beurs in Parijs kelderde het aandeel Renault in de loop van de ochtendhandel bijna 7 procent.

*UPDATE*

Nissan, niet Renault-Nissan-Mitsubishi dus, heeft een officiële reactie gegeven op de kwestie rondom Carlos Ghosn:

Volgens Nissan heeft 'een klokkenluider' de zaak aan het licht gebracht. CEO Carlos Ghosn zou de afgelopen jaren een te laag inkomen hebben opgegeven bij officiële instanties. Vertegenwoordigend directeur Greg Kelly zou hem hierbij hebben geholpen. Daarnaast zou Carlos Ghosn ook op andere, niet nader toegelichte vlakken, de mist in zijn gegaan. Nissan lijkt zeer stellig van zijn zaak en zegt mee te werken aan het onderzoek. Nissan-CEO Hiroto Saikawa pleit ervoor om zowel Kelly als Ghosn direct uit hun functie te ontheffen.

*UPDATE 2 12:59*

De Amerikaanse krant USA Today meldt dat de 64-jarige Carlos Ghosn zelfs al is ontslagen en immers ook is gearresteerd. De krant baseert zich daarbij op berichten van Japans staatsmedium NHK. Ghosn zou niet alleen gefraudeerd hebben, de topman van de Renault-Nissan-Mitsubishi-alliantie zou ook 'bedrijfsmiddelen' privé ingezet hebben. De zaken zouden zich niet alleen de laatste maanden, maar zelfs de laatste jaren hebben afgespeeld. Japanse media noemen 2011 als startjaar van de frauduleuze praktijken. Ghosn zou in totaal 88,7 miljoen dollar, zo'n 77,7 miljoen euro, te weinig hebben opgegeven.

Ghosn is absoluut een grote speler in de auto-industrie. Ghosn trad in 1996 aan bij Renault en werd in 1998 COO toen Renault een meerderheidsbelang nam in Nissan. Onder leiding van Ghosn werd de bedrijfsvoering geoptimaliseerd. Vijf Nissan-fabrieken moesten hun poorten sluiten, maar Ghosn zette er de belofte van een winstgevend bedrijf tegenover. Die hij waarmaakte, overigens. In 2005 mocht Ghosn zich voor het eerst CEO van Renault noemen. Sinds oktober 2016 is Ghosn niet alleen CEO van Renault en hoofd van de Renault-Nissan-Mitsubishi-alliantie, maar ook voorzitter van Mitsubishi, dat in dat jaar tot het samenwerkingsverband is toegetreden. De Franse overheid krabt zich ongetwijfeld ook even achter de oren. De staat heeft een aandeel van 15 procent in Renault en stond vierkant achter de keuze om Ghosn in CEO van Renault te houden. Volgens Automotive News wil Nissan niet zeggen wie Ghosn als voorzitter van het merk zou kunnen vervangen.

*Dit bericht wordt aangevuld

 

Lezersreacties (108)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.