Jaguar Land Rover maakt weer winst

74 procent voor Defender en Range Rovers

Land Rover Range Rover

Bij Jaguar Land Rover kunnen ze met tevredenheid terugkijken op het laatste kwartaal van 2022. Er is namelijk flink wat winst geboekt, terwijl er een kwartaal eerder juist sprake was van verlies.

Jaguar Land Rover, kortweg JLR, sloot 2022 af met een orderboek gevuld met maar liefst 215.000 bestellingen. Volgens het bedrijf is dat een record en hoewel de stapel orders tevens te maken heeft met leveringsproblemen, weet JLR zijn populariteit wel degelijk te verzilveren. Het goede nieuws zit niet alleen in de aantallen, maar vooral in de winstcijfers.

Het succes van JLR in deze periode komt namelijk grotendeels voor rekening van drie modellen: de nieuwe Range Rover, de nieuwe Range Rover Sport en de net niet meer helemaal nieuwe Land Rover Defender. Samen zijn die drie grote, dure en dus winstgevende modellen goed voor maar liefst 74 procent (!) van het orderboek. Op zichzelf is dat niet alleen maar goed nieuws, maar het verklaart wel hoe de winst kon oplopen naar 265 miljoen pond. Dat is een enorm verschil met het kwartaal hiervoor, toen er nog 67 miljoen pond verlies werd gemaakt.

De grote afwezige onder de populairste modellen is Jaguar, dat inmiddels een wat verouderd gamma heeft. Verder is het opmerkelijk dat JLR zijn aanvankelijke voorsprong met de elektrische Jaguar i-Pace nog niet heeft omgezet in een breder elektrisch gamma, zodat de Britse merken op dat vlak inmiddels links en rechts zijn ingehaald door de concurrenten. Toch is er genoeg reden om hoopvol te zijn. Zo weten we al dat er elektrische versies komen van de Range Rover en Range Rover Sport. In 2025 moeten die modellen gezelschap krijgen van nieuwe EV’s van Jaguar, die ‘gewoon’ in Engeland worden gebouwd. Jaguar wordt in dat jaar zelfs volledig elektrisch, eerder dan Land Rover. Spannende tijden!

Lezersreacties (23) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.