In het wild: Triumph Dolomite (1979)

Britse sedan met trouwe baas

Triumph Dolomite
De tijd dat Triumph auto's produceerde, ligt inmiddels heel ver achter ons. Toch hebben de Britten een reeks meer dan interessante modellen gebouwd, waar deze door collega Alexander Inia gekiekte Dolomite absoluut tot gerekend kan worden.

Wat is het? Een Triumph Dolomite 1850 HL uit 1979 die in ons land nieuw is verkocht. Deze groene sedan is al sinds 1981 bij z'n huidige eigenaar, die er ogenschijnlijk ontzettend goed voor zorgt. En terecht. De Dolomite werd door Triumph - destijds onderdeel van British Leyland - tussen 1972 en 1980 geproduceerd. De Dolomite kreeg een verlengde koets van de Triumph 1500 mee, al werd het grootste deel van de technische onderdelen geleend van de Toledo. Onder de kap een 1.854 cc grote viercilinder die het tot 93 pk schopte. In de vorm van de Dolomite Sprint stond een zestienkleps-variant op de prijslijst. Met die laatste werd in de jaren 70 deelgenomen aan de BTCC-races.

Hoe bijzonder is-ie? Britse klassiekers zijn veelal het omkijken waard en dat geldt ook voor deze fantastische Dolomite. Wie door de raampjes heen gluurt, ziet daar houtafwerking op de portieren. Dat alleen al maakt deze Dolomite begerenswaardig.

Hoe staat-ie erbij? Daar kunnen we kort over zijn: zo fris als een hoentje.

Wat is-ie waard? We verwachten niet dat een dergelijk exemplaar voor minder dan 5.000 euro van de hand gaat.

Waardering Brits, bijzonder en bikkelhard: deze Dolomite is het koesteren waard. We zouden de eigenaar dan ook dikke pluim willen geven voor z'n goede zorgen.

Lezersreacties (72) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.