In het wild: Subaru SVX (1994)

Glas tot het dak

Subaru SVX
Een Giugiaro-ontwerp dat dankzij een zescilinder boxermotor door de lucht snijdt. Genoeg redenen voor succes, zou je denken. Helaas pakte het voor Subaru anders uit. Toch besteden we graag aandacht aan de fantastische Subaru SVX. We bedanken AutoWeek-lezer Joost Moolenburgh voor de foto's.

Wat is het: een Subaru SVX - in het thuisland Alcyone SVX geheten - uit 1994. Alcyone is een een verwijzing naar de helderste ster in de Plejaden, het sterrenstelsel afgebeeld op Subaru's embleem. Deze opvolger van de XT (foto 3) werd hoger dan dat hoekige model in de markt gezet en zijn bijzondere lijnen werden door niemand minder dan Giorgetto Giugiaro op papier gezet. Een bijzondere raampartij - volgens Subaru op de luchtvaart geïnspireerd - was misschien wel het meest kenmerkende onderdeel van deze luxueuze Japanner. Ook de DeLorean DMC-12 en Lamborghini Countach hadden dergelijk glaswerk. Onder de kap een 3,3-liter zescilinder boxermotor goed voor 245 pk. Een topsnelheid van 235 km/h was mogelijk. Wie stevig doorhaalde, moest in 8,6 tellen naar een snelheid van 100 km/h kunnen sprinten. De SVX was dan ook meer een luxueuze GT dan een sportieve scheurneus.

Beoordeling: Helaas nagenoeg vergeten, maar de SVX was een zeer bijzondere sportcoupé die wellicht meer aandacht verdient. Er zijn er 45 van in ons land te vinden. Wanneer mogen we hem ophalen?

Lezersreacties (44) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.