In het wild: Citroën CX

Ranke Française wacht op TLC

Citroën CX In het wild
In de onregelmatig terugkerende rubriek 'In het wild' zetten we bijzondere auto's in het zonnetje die we zomaar op straat zijn tegengekomen. Gewoon, omdat het kan en omdat het anno 2015 steeds minder vanzelfsprekend is dat je nog iets leuks aantreft tussen al het grijze leaseblik. Deze keer viel ons oog op een prachtige Citroën CX die wel wat extra liefde kan gebruiken.

Wat is het? De opvolger van de legendarische DS en de voorganger van de hoekige XM en wat ons betreft een van de fraaist gelijnde auto's aller tijden. Robert Opron was de verantwoordelijke designer en de CX werd in 1975 gekozen tot Auto van het Jaar. Dit blauwe exemplaar stamt uit 1976 en is er dus eentje uit de eerste serie. Het is een 2400 in Pallas-uitvoering, voorzien van een bijpassend blauw stoffen interieur en een 2,3-liter viercilinder van een bescheiden 116 pk.

Hoe bijzonder is-ie? CX-en worden zeldzaam, zeker goeie exemplaren. Puur afgaande op het uiterlijk mag deze zich niet tot die categorie rekenen.

Hoe staat-ie erbij? Mwoah. Het goede nieuws is dat we relatief weinig roest - een bekend pijnpunt van de CX - spotten. Minder vrolijk worden we van de kromme motorkap, het stiekem toch wel wat krokante voorportier, het achterportier in een afwijkende kleur blauw en de vele deukjes en krasjes. En als we het ons goed heugen, is de bestuurderszijde ook niet zo netjes meer. Kortom: mwoah.

Wat is-ie waard? In deze conditie zul je er niet meer dan twee mille voor vangen maar ervan uitgaande dat de techniek oké is, kun je deze CX met de nodige TLC (tender, love and care) optisch vrij eenvoudig opknappen, waarmee je een klassieker in wording in handen hebt - voor zover het dat al niet is.

Waardering: Een 10 voor de CX als auto, een 5 voor de staat waarin deze verkeert. Gemiddeld toch nog een 7,5.

Lezersreacties (38) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.