In detail: Skoda Roomster

In detail: Skoda Roomster
In detail: Skoda RoomsterIn detail: Skoda RoomsterIn detail: Skoda RoomsterIn detail: Skoda RoomsterIn detail: Skoda RoomsterIn detail: Skoda RoomsterIn detail: Skoda RoomsterIn detail: Skoda RoomsterIn detail: Skoda Roomster
Skoda vult in november het programma aan met de opvallende Roomster. Op de Autosalon van Genève is de MPV voor het eerst door het publiek te bewonderen.
Skoda vult in november het programma aan met de opvallende Roomster. Op de Autosalon van Genève is de MPV voor het eerst door het publiek te bewonderen. Bij het ontwerpen van de Skoda Roomster is alles er op gericht om een zo compact mogelijke auto te maken met een zo groot mogelijk ruimteaanbod. Skoda slaat zich dan ook op de borst dat de Roomster een lengte heeft van 4,20 meter een bagageruimte van minmaal 450 en maximaal 530 liter. Wanneer de stoelen zijn neergeklapt heeft de bagageruimte een lengte van 1,02 meter en de wie slim met de stoelen schuift kan een bagageruimte creëren van maximaal 1.555 liter. Wie alle achterstoelen uitbouwt, kan maximaal 1.780 liter bagage verstouwen. De ruimte achterin de Roomster noemt Skoda de 'woonkamer'. Om te beginnen zijn de ruiten daar bijna vijf centimeter hoger dan aan de voorzijde. Daarnaast kunnen de stoelen achterin met het VarioFlex-systeem naar wens worden omgedraaid, verschoven of uitgenomen. De auto biedt plaats aan maximaal vijf personen. Een opmerkelijk detail is de achterklep. Die zwaait gewoon naar boven open, maar de scharnieren niet aan de rand, maar wat verderop in het dak. Het doel hiervan is dat de opening van de bagageruimte flink groter wordt en het laden van omvangrijke bagage wordt vergemakkelijkt. De Roomster heeft een wielbasis van 2,62 meter, bijna vier centimeter meer dan de Octavia Combi, de ruimste Skoda van dit moment. Skoda monteert op de Roomster wielen met een maximale grootte van 16 inch. De auto weegt, afhankelijk van de uitvoering 1.150 tot 1.345 kilo. Het maximale laadvermogen is 515 kilo. De Skoda Roomster krijgt bij zijn komst de beschikking over drie benzine- en drie dieselmotoren. De zwakste benzinemotor is een 1,2-liter driecilinder met 64 pk. Die geeft de MPV van Skoda een topsnelheid van 155 km/u. De sprint van 0 naar 100 gaat in 16,9 seconden. De tweede motor is een 1,4-liter met 86 pk. Daarmee kan de auto 171 km/u en gaat de sprint in 13 seconden. De krachtigste benzinemotor is de 1,6-liter met 105 pk. Die geeft een topsnelheid van 184 km/u en brengt de Roomster in 10,9 seconden van stilstand naar 100 km/u. De 1,6-liter is ook leverbaar met een automaat. Het dieselprogramma start met de driecilinder 1,4-liter TDI met 70 pk. Daarmee heeft de Skoda een top van 158 km/u en kan de sprint van 0 naar 100 in 16,5 seconden. Ook is er de driecilinder TDI met 80 pk. Daarmee kan de Roomster 165 km/u en is de sprint in 14,7 seconden geklaard. De 1,9-liter TDI met 105 pk is tot slot de topdiesel. De Roomster haalt hiermee 182 km/u en kan in 11,5 seconden van 0 naar 100.