'Hooguit 20 procent EV’s in 2050'

Beschikbaarheid lithium zet streep door overheidsplannen

Hyundai Kona Opel Ampera elektrisch rijden pluggen

Tal van Europese overheden houden er inmiddels ambitieuze plannen op na, maar een volledig elektrisch wagenpark is voorlopig onhaalbaar. Dat is althans de conclusie van Jan Hessels Miedema, die deze en andere kwesties in zijn proefschrift aan de kaak stelt.

Vrijwel alle Europese overheidslagen houden er inmiddels ambitieuze plannen op na, maar een volledig elektrisch wagenpark is voorlopig onhaalbaar. Dat is althans de conclusie van Jan Hessels Miedema, die deze en andere kwesties in zijn proefschrift aan de kaak stelt.

Miedema kijkt in zijn onderzoek naar meer zaken die de gewenste energietransitie mogelijk in de weg kunnen staan, maar als het gaat om auto’s is de beschikbaarheid van lithium het grote struikelblok. Lithiumcarbonaat is nodig voor de productie van de lithium-ion-accu’s die gezien hun energiedichtheid momenteel veruit de populairste oplossing zijn in EV’s, en volgens het onderzoek zijn die accu’s juist daardoor maar beperkt te produceren. Op basis van de voorspelde groei van het aandeel van elektrische auto’s verwacht Miedema dat het tekort aan lithiumcarbonaat in 2045 zal zijn opgelopen tot 0,5 tot 2,8 megaton.

Als deze tekorten worden meegenomen, zijn de ambities om binnen enkele decennia iedere auto in de EU op stroom te laten rijden ineens een stuk minder haalbaar. Miedema verwacht dat er in 2050 hooguit genoeg lithium beschikbaar is voor een elektrisch aandeel van 20 procent. Dat is alsnog genoeg om de CO2-uitstoot drastisch terug te dringen, maar het betekent ook dat Europa alleen al op autogebied nog steeds erg afhankelijk zal zijn van fossiele brandstoffen.

Als alternatief noemt Miedema de plug-inhybride, die in Nederland inmiddels nog maar nauwelijks wordt gestimuleerd. Er zou namelijk wel genoeg lithium beschikbaar zijn voor een Europees wagenpark dat uitsluitend uit PHEV's bestaat. Mits die worden gebruikt zoals de fabriek dat voor ogen heeft, dus met veelvuldig inpluggen, levert dat een veel grotere CO2-reductie op dan bij het scenario waarin 20 procent van de auto’s volledig elektrisch is. Evengoed blijft de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en de bijbehorende CO2-uitstoot intact.

2030

De Nederlandse regering wil dat er vanaf 2030 alleen nog ‘emissievrije’ auto’s nieuw worden verkocht, waarmee overigens niet is gezegd dat in dat jaar het hele rondrijdende wagenpark elektrisch zal zijn. Onder meer Duitsland en Denemarken hebben soortgelijke plannen, terwijl Frankrijk zichzelf vooralsnog 10 jaar langer de tijd geeft.

Lezersreacties (323)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.