Hoe het begon: Porsche 911 Targa
De Targa-versie van de eerste 911 werd een beetje uit nood geboren: de Amerikaanse veiligheidseisen werden steeds verder opgeschroefd, zodat de angst ontstond dat volwaardige cabrio's er verboden zouden worden. Als het zover was gekomen zou Porsche een grote groep zonaanbiddende 911-kopers zijn kwijtgeraakt, en dus bedacht men de Targa als tussenoplossing. Een grote rolbeugel moest de veiligheid ook bij een eventuele koprol waarborgen, terwijl het uitneembare dakpaneel datzelfde met het cabriogevoel zou moeten doen. De eerste Targa ging zelfs nog een stapje verder dan dat: ook het achterruitje, dat van plastic was, was uitneembaar.
Keerpunt
Cabrio's werden nooit verboden in de VS, maar met de Targa was een nieuw icoon geboren. Helaas zaten Targa-kopers naarmate de jaren vorderden steeds minder buiten. Allereerst besloot Porsche wat afstand te nemen van de 'echte' cabrio door de montage van een vaste, panoramische achterruit. Deze constructie hield het lang vol: de Targa van generatie 964, die in 1990 werd geïntroduceerd, maakte er nog steeds gebruik van.
Het jaar 1995 bracht een keerpunt in de Targa-historie met zich mee: 911-generatie 993 brak na bijna 30 jaar met de rolbeugel-traditie, en kwam in plaats daarvan met een groot glazen schuifdak. De dakbogen boven de portieren bleven vanaf nu gewoon op hun plaats, alleen het paneel boven de stoelen kon onder de achterruit worden geschoven. Dit had veel praktische voordelen ten opzichte van een los dakpaneel, maar betekende ook minder cabriogevoel. Aan de buitenzijde was de Targa eenvoudig herkenbaar aan de C-stijl, die duidelijk afweek van het exemplaar op de coupé.
Terug naar de roots
Ook de 996 en 997 kregen het glazen dakpaneel. Porsche besloot de Targa steeds meer te presenteren als de minder sportieve, meer GT-achtige uitvoering van de 911, en leverde de 997 met deze carrosserievorm alleen in combinatie met vierwielaandrijving. Dit beleid wordt voortgezet bij de nieuwe 991, maar wat dakconstructie betreft grijpt Porsche terug naar de historie: het 'koepeltje' is terug, evenals de rolbeugel. Anders dan voorheen hoeft het dakpaneel niet meer handmatig te worden afgenomen, maar neemt een ingenieuze elektrische constructie dat proces over. De nieuwe Targa lijkt daarmee de voordelen van beide visies te verenigen, en dat is natuurlijk alleen maar mooi.