Test: Porsche 911 GT3 Touring - voor wie de 911 S/T misliep

'Kleine tweaks maken hem nog prettiger op de weg'

45 reacties

Video

Voor het eerst lanceert Porsche de GT3 Touring tegelijk met de gevleugde versie van de GT3. Dit vanwege de toenemende populariteit. We gingen op pad met de gefacelifte variant.

Touring is toch een optiepakket op de GT3?

Nou dat was het, zeker omdat het altijd wat later beschikbaar kwam. Maar inmiddels kun je de Touring zien als een losstaand model; hij werd dan ook tegelijk gelanceerd met de vleugel. De populariteit van de Touring is groot, en inmiddels is al bijna de helft van de bestelde GT3's een Touring. En dan te bedenken dat hij eigenlijk per toeval is ontstaan, na de overweldigende stormloop op de zeer gelimiteerde 911 R in 2016. Blijkbaar was het concept van een Carrera-koets met de motor van de GT3 en een handbak stukken populairder dan Porsche zelf had voorzien. Mede om de bizarre speculatie met de 911 R de kop in te drukken, kwam het merk bij de eerstvolgende GT3 dus met een Touring-pakket: geen grote achtervleugel meer en een iets meer vergevingsgezind onderstel. De enthousiaste reacties van klanten spraken voor zich en inmiddels is de Touring een vast onderdeel van het GT3-gamma. We reden hem vlak na onze circuitsessie met de GT3-met-vleugel, check die video hier. 

Porsche 911 GT3 Touring

Geen vleugel, wel een GT3.

Maar is er nog wat aangepast aan de GT3 Touring?

Zeker. De Duitsers hebben er bij de facelift nog wat aan gesleuteld, met de gelimiteerde en ultradure 911 S/T als inspiratie. Deze auto ging verder waar de 911 R ophield. Zo licht en puur mogelijk (zo ontbrak vierwielsturing), met de motor van de GT3 RS, maar dan met een handbak en een onderstel dat meer straat- dan circuitfocus heeft. Bejubeld voor zijn rijplezier, ook bij Porsche intern. Rally-legende en Porsche-ambassadeur Walter Röhrl heeft zelf een S/T in zijn bezit in zijn favoriete groene kleur. “De S/T is de beste straatauto die ik ooit heb gereden”, zegt hij zonder twijfel als we hem spreken bij de GT3-lancering. Hij vond dat de besturing van de S/T de basis moest zijn voor de nieuwe Touring, omdat hij die vóór de facelift net wat te scherp vond. Het resultaat is dat de auto rond de middenstand net wat gemoedelijker reageert, zonder dat dit ten koste gaat van de scherpte. “De nieuwe Touring rijdt nu praktisch net zo goed als de S/T”, belooft hij. “Ik merk al bijna het verschil niet meer. Dit is goed nieuws voor trouwe Porsche-klanten die tot hun verdriet een S/T zijn misgelopen.” Daarbij is er een nieuwe optie verkrijgbaar: een achterbank! Voor het eerst bij een GT3, maar alleen op de Touring-versie. Dat betekent dus ook een nieuwe stoel die je naar voren kunt klappen. Hij zit er niet minder om.

Porsche 911 GT3 Touring

Handbak is leuk!

En hoe rijdt de GT3 Touring dan?

Tja, de superlatieven worden saai. Het is geweldig. De auto is puur, zuiver en reageert snaarstrak op elk commando en de handgeschakelde versie geeft nog een extra beetje gevoel van zelfstandigheid. Een compleet andere ervaring dan op het circuit. Daar is het pushen tot de limiet, nu is het in een mooie cadans komen op vloeiende wegen op zoek naar die paar enkele momenten dat je tot 9.000 toeren kunt doorhalen. Een ware extravagantie van rijplezier. Wel flink gas erop houden bij het wegrijden, want voor je het weet slaat de motor af. Het gebeurde ons meer dan eens. Een slecht-weer ervaring met hagel in de pre-facelift variant leert wel dat de auto pas gaat leven als je er écht mee kunt rijden. Zijn anonieme karakter zorgt er logischerwijs voor dat de cool-factor die opzienbarende supercars vaak hebben, weg valt. Afhankelijk van je stijl en smaak is dat natuurlijk zowel een voordeel als een nadeel. Lamborghini zal niet snel met een auto als deze komen, dat spreekt voor zich. Voor passagiers is het vooral leuk als ze van snelheid houden, wat ook al gaat de auto nu net even beter over oneffenheden, comfortabel wordt het nooit. Hij maakt door de kortere verzetten bovendien meer herrie op kruissnelheid ...

Porsche 911 GT3 Touring

Uiteraard ook op de Touring de nieuwe koplampen.

Hoe houdt Porsche de GT3 Touring licht als er geen circuitpakket als het Weissach-package op zit?

Goede vraag! Naar aanleiding van enquêtes onder klanten heeft Porsche het van de GT3 RS-bekende Weissach-pakket nu voor het eerst ook voor de GT3 leverbaar gemaakt. Maar voor de Touring is een meer circuitgefocust pakket natuurlijk wat vreemd, dus als tegenhanger voor het Weissach-pakket heeft Porsche het Leichtbau of Lightweight-pakket bedacht. Hier krijg je bij de handgeschakelde versie de kortere pook van de S/T. Daarbij zijn onder meer het dak en stabilisatorstangen van carbon en krijg je de eerder genoemde magnesiumwielen standaard erbij! Dat merk je aan de prijs, want reken voor het Leichtbau-versie op €40.000 (!) extra. Maar dan krijg je wel een mooi plaatje onder de pook met dat Duitse woord erop. Afvallen is niet gratis …

porsche 911 Touring

Leichtbau scheelt kilo's, maar kost geld.

Maar welke moet ik dan nemen?

Die vraag kunnen we niet voor je beantwoorden, omdat we die vraag niet eens voor onszelf kunnen beantwoorden: Touring of vleugel, handbak of PDK. Een fout antwoord is er niet, maar dat maakt het kiezen niet minder lastig. Gelukkig en helaas hoeven de meesten van ons hier nooit over na te denken ...

Porsche 911 GT3 Touring

Signalement

Merk Porsche
Model 911 Carrera GT3 Touring Coupé
Carrosserie 2-deurs, coupé
Transmissie 6 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving achterwielaandrijving
Nieuwprijs € 320.780

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 6-cil. boxer
Cilinderinhoud 3.996 cc
Maximaal vermogen 375 kW / 510 pk bij 8.400 tpm
Maximaal koppel 450 Nm bij 6.100 tpm
Inhoud brandstoftank 64 l
Lengte / breedte / hoogte 4.570 mm / 1.852 mm / 1.279 mm
Wielbasis 2.457 mm
Massa leeg 1.436 kg
Laadvermogen 329 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 0 kg / 0 kg
Banden voor255/35ZR20Prijzen
Banden achter315/30ZR21Prijzen
Topsnelheid 313 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 3,9 s
Brandstofverbruik 13,7 l/100km
CO2-uitstoot (WLTP) 310 g/km

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (45) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum